Hlavní obsah

S Ruskem máme nejhorší vztahy v historii, napsal Trump a sepsul Obamu

– Helsinky • Aktualizováno

Vztahy Spojených států s Ruskem nikdy nebyly horší, kvůli „mnoha letům americké hlouposti“ napsal americký prezident Donald Trump jen pár hodin před začátkem summitu s ruským prezidentem Vladimirem Putinem v Helsinkách. Na vině je také současné vyšetřování ruského vměšování do amerických prezidentských voleb, což Trump opět označil za „zmanipulovaný hon na čarodějnice”.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Americký prezident Donald Trump přiletěl do HelsinekVideo: Reuters

 
Článek

„Náš vztah s Ruskem NIKDY nebyl horší díky mnoha letům bláznovství a hlouposti USA a nyní – zmanipulovaného honu na čarodějnice,“ napsal šéf Bílého domu. Honem na čarodějnice označuje vyšetřování údajného vměšování Ruska do předloňských prezidentských voleb v USA.

V dalším tweetu prezident kritizoval svého předchůdce Baracka Obamu, který se podle něj v roce 2016 domníval, že prezidentské volby vyhraje Hillary Clintonová, „a tak když byl informován FBI o ruském vměšování, řekl, že se to nemůže stát, že to není nic moc velkého, a NIC s tím neudělal”.

„Když jsem vyhrál já, stalo se to velkým problémem a zmanipulovaným honem na čarodějnice, který vedl Strzok,“ dodal Trump s odkazem na Petera Strzoka, agenta FBI a bývalého člena týmu zvláštního vyšetřovatele Roberta Muellera.

Řada republikánských politiků obviňuje Strzoka ze zaujatosti vůči prezidentovi. Za jeho odchodem z Muellerova týmu totiž stálo zveřejnění textových zpráv, které si před předloňskými volbami vyměňoval se svou milenkou, advokátkou FBI Lisou Pageovou. Psal v nich o potřebě zabránit Trumpově vítězství.

Trump s Putinem se na oficiálním summitu v Helsinkách setkají ve 13:00 místního času (12:00 SELČ). Oba budou jednat nejprve mezi čtyřma očima jen s tlumočníky. Delegace se k prezidentům připojí během pozdního pracovního oběda. Ještě předtím přijme Trumpa s manželkou Melanií finský prezident Sauli Niinisto.

Foto: Pablo Martinez Monsivais, ČTK/AP

Jenni Haukio, manželka finského prezidenta, Melania s Donaldem Trumpem a finský prezident Sauli Niinisto

Vrcholné setkání ale vyvolává v USA i v západním světě kontroverze. Prezident totiž podle komentátorů podává ruku Putinovi, který je obviňován z autoritářských snah a protizápadních postojů, a zároveň ostře kritizuje tradiční americké spojence. Trump kritiku odmítá a již nyní jako geopolitické vítězství hodnotí sám fakt, že se summit vůbec koná.

Kontroverze před schůzkou vyvolávají i Trumpova slova, jimiž ocenil Putinovy státnické schopnosti. V minulosti také prohlásil, že ruskému prezidentovi věří, když říká, že se Moskva nevměšovala do amerických prezidentských voleb v roce 2016. Za to sklidil Trump v USA kritiku.

Trumpovu návštěvu Evropy doprovázejí také velké demonstrace, které míří proti jeho zahraniční a imigrační politice. Stejně jako při jeho pobytu v Británii se konají i v Helsinkách. Lidé provolávali slogany například proti Trumpovým postojům vůči menšinám, médiím či ochraně životního prostředí.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Příznivci i odpůrci rusko-amerického summitu demonstrovali v HelsinkáchVideo: Reuters

Reklama

Výběr článků

Načítám