Hlavní obsah

Návrat komunistů po 30 letech k moci, reflektují v zahraničí Babišův kabinet

Na novém kabinetu Andreje Babiše (ANO), který získal v noci na čtvrtek důvěru ve Sněmovně, si zahraniční média kromě délky ustavování všímají především toho, že je s podporou KSČM. Vyvozují z toho, že po skoro třiceti letech od pádu totality vliv komunistů v České republice nejen trvá, ale že jsou klíčovými politickými hráči.

Záznam: Schůze Sněmovny svolaná k vyslovení důvěry menšinové vládě hnutí ANO a ČSSD a demonstrace před Poslaneckou sněmovnouVideo: Novinky.cz, psp.cz, ČTK

 
Článek

Anglický list The Guardian píše, že komunisté poprvé za necelých 30 let zase ochutnali moc, když umožnili vznik vlády „skandály poskvrněného“ miliardáře Andreje Babiše, a to navzdory protestům proti jejich návratu do politického mainstreamu.

List upozorňuje, že komunisté sice formálně členy vlády nejsou, ale že jim dohoda umožnila uplatňovat vliv. Poukazuje na to, že by to mělo být mimo jiné i výměnou za zdanění církevních restitucí.

Foto: Petr Horník, Právo

Premiér Andrej Babiš přijímá gratulace od předsedy ČSSD Jana Hamáčka poté, co jejich vláda získala důvěru Sněmovny.

Podporu patnácti komunistických poslanců menšinové vládě zmiňuje i server EUobserver.

I stanice France24 svou zprávu staví na tom, že vláda ANO a sociálních demokratů dostala důvěru právě díky podpoře komunistů, a upozorňuje, že Babišův kabinet je prvním po listopadu 1989, který závisí na komunistech.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Lidovci před hlasováním o důvěře pro druhou Babišovu vládu protestovali proti tomu, že se kabinet chce opírat o komubnisty

Také stanice Deutsche Welle zmiňuje podporu komunistů, přičemž připomíná, jak těžce se vláda miliardáře Babiše rodila a že první menšinový kabinet centristického hnutí ANO vedeného populistou důvěru nedostal.

Upozorňuje také, že komunisté pro vládu zvedli hlas, i když Babiš odmítl některé jejich požadavky, jako je např. omezení vysílání českých vojáků do zahraničních misí NATO.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Andrej Babiš (ANO) přijímá gratulace poté, co jeho druhý kabinet získal ve Sněmovně důvěru. Vedle něj stojí předseda KSČM Vojtěch Filip.

Tři hlasy chyběly

Důvěru pro Babišův kabinet odhlasovali poslanci v noci na čtvrtek. Pro bylo 105 zákonodárců, proti 91. [celá zpráva]

ANO, ČSSD a KSČM mají ve Sněmovně dohromady 108 poslanců. Jiří Mašek z ANO ovšem chyběl kvůli cestě do zahraničí, Milan Chovanec z ČSSD se schůze neúčastnil, protože vládu nechtěl podpořit, a ze zatím blíže nespecifikovaných důvodů chyběl i komunista Zdeněk Ondráček. [celá zpráva]

Z opozice se hlasování neúčastnil Petr Pávek z hnutí STAN.

Foto: David Ryneš, Novinky

Rozdělení mandátů po volbách

Cesta k druhé Babišově vládě
21. října 2017 – Hnutí ANO získalo v parlamentních volbách 29,64 procenta hlasů a ve dvousetčlenné Poslanecké sněmovně obsadilo 78 křesel. Andrej Babiš byl lídrem hnutí, kandidoval ve Středočeském kraji. Uspěl vzdor trestnímu stíhání v kauze Čapí hnízdo.
22. října 2017 – Prezident Miloš Zeman uvedl, že Babiše jmenuje premiérem. Zároveň se vyslovil proti tomu, aby šéfa ANO poslanci znovu vydali k trestnímu stíhání v kauze Čapí hnízdo. Babiše vydala už předchozí Sněmovna, s novým mandátem však znovu získal poslaneckou imunitu.
31. října 2017 – Zeman pověřil Babiše jednáním o sestavení vlády. Už dříve avizoval, že ho pověří sestavením vlády i podruhé, když se mu první pokus nepovede.
5. prosince 2017 – Zeman přijal demisi vlády Bohuslava Sobotky (ČSSD).
6. prosince 2017 – Zeman poprvé jmenoval Babiše premiérem, přestože si ANO nedokázalo vyjednat podporu ve Sněmovně. Většina parlamentních stran deklarovala, že je pro ni problematická podpora vlády s Babišem v čele zejména kvůli kauze Čapí hnízdo, pro některé byl hlavní překážkou program.
13. prosince 2017 – Zeman jmenoval Babišovu menšinovou vládu složenou ze zástupců ANO a nestraníků, ANO stále nemělo pro kabinet vyjednanou podporu ve Sněmovně.
13. ledna 2018 – Z prvního kola prezidentských voleb, které se konaly 12. a 13. ledna, postoupili Miloš Zeman a Jiří Drahoš. Babiš podporoval Zemana.
16. ledna 2018 – vláda při hlasování ve Sněmovně důvěru nezískala. Podpořilo ji 78 poslanců, ostatní ze 195 přítomných zákonodárců byli proti.
17. ledna 2018 – Babišův menšinový kabinet schválil demisi.
16. ledna 2018 – Poslanci znovu vydali Babiše k trestnímu stíhání v kauze Čapí hnízdo.
24. ledna 2018 – Zeman přijal demisi Babišovy menšinové vlády. Zároveň vládu pověřil výkonem funkce do jmenování kabinetu nového a Babiše pověřil jednáním o sestavení nové vlády.
27. ledna 2018 – Druhé kolo prezidentské volby, které se konalo 26. a 27. ledna, vyhrál těsně Miloš Zeman. Po vítezství naznačil, že dá Babišovi delší čas před jmenováním nové vlády.
5. dubna 2018 – Zkrachovalo jednání mezi ANO a ČSSD o vládě. ČSSD chtěla, aby ve vládě nebyl trestně stíhaný premiér, případně chtěla obsadit významné resorty včetně ministerstva vnitra. To ANO odmítlo, kompromis strany nenašly.
10. dubna 2018 – Zeman doporučil Babišovi jednat s SPD a KSČM, po schůzce v Lánech to řekl sám Babiš. Tyto strany ve Sněmovně často hlasovaly spolu, opozice o nich už předtím mluvila jako o skryté koalici.
12. dubna 2018 – Výbor hnutí ANO doporučil svým vyjednávačům, aby se pokusili obnovit jednání o vládní spolupráci s ČSSD. Zemanem doporučované KSČM a SPD byly ochotné jednat o podpoře vlády, část hnutí ANO však měla problém s tím, že by se měl kabinet opírat o SPD.
7. května 2018 – Šéf ANO Andrej Babiš a předseda ČSSD Jan Hamáček dospěli k textu koaliční smlouvy, oznámil Hamáček. Jednání se zúčastnil i Vojtěch Filip, předseda komunistů, kteří by měli dvoubarevnou vládu podpořit.
18. května 2018 – Předsednictvo ČSSD schválilo jména pěti kandidátů na ministry v chystané koaliční vládě. Ministrem zahraničí má být europoslanec Miroslav Poche, ačkoliv Zeman o den dřív uvedl, že by ho do funkce nejmenoval.
21. května 2018 – Začalo třítýdenní vnitrostranické referendum ČSSD o vstupu do vlády s ANO podporované komunisty. Hlasuje se v téměř 1100 místních organizacích.
6. června 2018 – Zeman jmenoval Babiše podruhé premiérem. Už dříve avizoval, že tak učiní ještě před ukončením referenda ČSSD a bez ohledu na jeho výsledek.
15. června 1018 – ČSSD oznámila oficiální výsledky vnitrostranického referenda. Pro koalici s Andrejem Babišem hlasovalo 58,33 procenta straníků, proti bylo 40,2 procenta.
27. června 2018 – Zeman jmenoval druhou Babišovu vládu. Resort zahraničí nakonec neobsadil Poche, ale pověřen jeho vedením byl šéf ČSSD Jan Hamáček, který zároveň povede vnitro. Babiš původně navrhl Pocheho, na Hrad však poslal i další dopis, v němž navrhuje – pro případ prezidentova odporu – Hamáčka.
10. července 2018 – Ještě před hlasováním o důvěře ve Sněmovně odstoupila ministryně spravedlnosti Taťána Malá. Důvodem bylo podezření, že při psaní svých diplomových prací opisovala. Zeman po přijetí její rezignace pověřil řízením resortu Jana Kněžínka.
12. července 2018 – Kabinet Andreje Babiše získal ve Sněmovně důvěru. Z přítomných zákonodárců ji podpořilo 105 poslanců, 91 jich bylo proti. Jedná se o první vládu od pádu komunistické totality, která svou důvěru opírá o hlasy komunistů.

Reklama

Související články

Druhá Babišova vláda má důvěru Sněmovny

Po více než 15hodinovém maratónu v jednacím sále získala druhá vláda Andreje Babiše důvěru Poslanecké sněmovny. Jak se předpokládalo, kabinet podpořila drtivá...

Výběr článků

Načítám