Hlavní obsah

Turci americké F-35 nakonec dostali. Věc má ale háček

Právo, brw

První dva bojové letouny F-35 Lightning II předal v pátek Turecku jejich americký výrobce Lockheed Martin, i když americký Senát v pondělí tento obchod zablokoval. Jenže je o nakonec ještě jinak.

Foto: Profimedia.cz

Bojový letoun F-35 Lightning II

Článek

Protože by výrobce podle již podepsané smlouvy čelil tvrdým sankcím, vše zdánlivě běží podle plánu: předané stroje se podle listu Hürriyet přesunou na Lukeovu leteckou základnu v Arizoně, kde se tureckým pilotům a mechanikům dostane důkladného zaškolení.

Je tam ovšem čertovo kopýtko – změna proti plánu se podle stanice CNN projeví na konci roku, kdy se letouny měly vydat do Turecka, ale nevydají. Místo toho zůstanou v USA a jejich další osud bude předmětem dalších vyjednávání mezi Washingtonem a Ankarou.

Senátoři zablokovali prodej letounů kvůli sbližování Turecka s Ruskem. Zdůvodnili to obavami, že by se přes Ankaru mohly dostat k Rusům všechny špičkové technologie, jimiž je nejmodernější letoun vybaven. Washington obchod podmiňoval také tím, že se Ankara zřekne nákupu ruských raket S-400.

Turecko americké rozhodnutí tvrdě kritizovalo a znovu pohrozilo, že pokud stroje páté generace nedostane, nakoupí v Rusku. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám