Hlavní obsah

Jobbik se rozpadá. Orbán ztrácí soupeře

Právo, Ivan Vilček (Budapešť)

Před dubnovými parlamentními volbami v Maďarsku si strana Jobbik troufala porazit FIDESZ premiéra Viktora Orbána. U uren však pochodila katastrofálně: Orbán dosáhl na ústavní většinu 133 křesel ve 199členném parlamentu, a Jobbik se musel spokojit s 26 mandáty.

Foto: MTI

Maďarský premiér Viktor Orbán

Článek

Jobbik doplatil na změnu směřování strany z radikálně nacionalistické v lidovou, jak ji prosazoval zakládající předseda Gábor Vona.

Strana tímto krokem voliče do značné míry zmátla, a část jich odevzdala hlas raději neměnnému Orbánovi.

Nespokojenci chystají svou novou stranu

Vona se po neúspěšných volbách vzdal poslaneckého mandátu a odstoupil z funkce předsedy strany. Jobbik si do čela zvolil Tamáse Sneidera, který okamžitě obvinil místopředsedu László Toroczkaie z pokusu rozbít stranu. Toroczkai byl vzápětí ze strany vyloučen. Nejvíc mu přitížil pokus o založení platformy uvnitř Jobbiku. Příznivci Toroczkaie označili jeho bleskové vypuzení za obdobu politických procesů z 50. let. „Vytvoření platformy uvnitř strany bylo pokusem rozbít jednotu Jobbiku,“ stál si na svém Sneider.

Dóra Dúróová nevyloučila vznik nové strany

Nový předseda však zjevně nepočítal s tím, že Toroczkaie budou následovat desítky členů, kteří už připravují vznik nového politického subjektu. Původní uskupení se zevnitř rozkládá a do křížku se dostali zastánci „vonovské“ změny směřování s radikály. Po třinácti letech opustila stranu například populární poslankyně Dóra Dúróová. „Uzavřelo se jedno dlouhé období. S mnoha dalšími opouštíme Jobbik, nemáme kam couvnout,“ uvedla.

Jobbik vznikl v roce 2003
O čtyři roky později založil polovojenskou Maďarskou gardu
Soud v roce 2009 Maďarskou gardu zakázal a rozpustil
Jobbik se změnil z radikálně nacionalistické v lidovou stranu
V letošních volbách se stal nejsilnější opoziční stranou
Po volbách došlo k rozkolu uvnitř strany

Do čela vzbouřenců se postavili András Pongrátz, účastník protikomunistického povstání v roce 1956, a Toroczkai. „Jobbik se zmítá ve vážné morální krizi. Poslanecká frakce se odtrhla od reality a od strany,“ napsali vzbouřenci v prohlášení. Jobbik opouštějí další členové, kteří se pravděpodobně přidají k formující se nové straně.

Dúróová původně zvažovala, že se vzdá poslaneckého mandátu, ale po dalším vyostření poměrů uvnitř Jobbiku tento krok podmínila tím, že mandát bude přidělen Toroczkaiovi. To je samozřejmě pro nové vedení strany nepřijatelné a podle politologů to povede k otevřenému rozkolu uvnitř Jobbiku.

Foto: MTI

Nový předseda strany Jobbik Tamás Sneider

Premiér může vrnět spokojeností

Maďarská média předpokládají, že nová radikálně nacionalistická strana by se mohla zformovat už koncem června pod vedením Toroczkaie. „Je prakticky nemožné, aby se Jobbik udržel jako jednotná strana,“ upozornil v televizi M1 politolog Dániel Deák.

Pokud se nejsilnější opoziční strana opravdu rozštěpí, Orbán ztratí posledního silnějšího protihráče na politické scéně. Maďarská levice zůstává rozdrobena a prakticky bezzubá a nepředstavuje protiváhu pro FIDESZ. To může lehce znamenat další posílení Orbánovy pozice a předzvěst jeho setrvání u moci i po parlamentních volbách v roce 2022.

Reklama

Výběr článků

Načítám