Hlavní obsah

Ukrajinský režisér Sencov, který drží hladovku, má potíže se srdcem a ledvinami

Kyjev

Ukrajinský filmový režisér Oleh Sencov, který v ruském vězení skoro 40 dnů drží hladovku za osvobození ostatních ukrajinských vězňů, má problémy s ledvinami a srdcem. Uvedla to ve čtvrtek ukrajinská ombudsmanka Ljudmyla Denysovová s odvoláním na vězňova obhájce Dmitrije Dinzeho.

Foto: Profimedia.cz

Oleh Sencov

Článek

„Právě jsem hovořila s advokátem, který se dnes setkal Olehem. Podle něj je Oleh nyní na ošetřovně, má problémy s ledvinami a srdcem,” uvedla ombudsmanka, které ruské úřady dosud schůzku s vězněm neumožnily.

Denysovová dodala, že Sencov podle advokáta denně vypije 3,5 litru vody a další dva litry dostává kapačkou. Po 26 dnech hladovky u něj nastala krize, kvůli které jej převezli do nemocnice mimo vězení, kde mu lékaři chtěli nasadit výživu, ale Sencov to odmítl. „Podle advokáta se krize kdykoliv může zopakovat,” uvedla ombudsmanka.

„Zdravotní stav Oleha Sencova je uspokojivý,” ujistila naopak vězeňská správa. Ta popřela, že Sencova násilím krmí, jak se objevilo v médiích. Namísto toho „se provádí podpůrná terapie, určená na podporu základních funkcí orgánů”, aby se zabránilo „komplikacím”. Sencov je „pod stálým dynamickým dohledem zdravotníků”, kteří jej každý den vyšetřují.

Za osvobození ukrajinských vězňů

Jednačtyřicetiletý filmař drží hladovku od 14. května. Tvrdí, že je připraven zemřít, aby dosáhl osvobození „všech ukrajinských politických vězňů” z ruských věznic.

Znepokojení nad Sencovovým osudem ve čtvrtek v v Kyjevě vyjádřili velvyslanci zemí ze skupiny G7, která sdružuje USA, Kanadu, Japonsko, Německo, Británii, Francii a Itálii.

Ukrajinský prezident Petro Porošenko ve čtvrtečním telefonátu s ruským prezidentem Vladimirem Putinem probíral téma výměny Rusů vězněných na Ukrajině a Ukrajinců v Rusku. Porošenko také naléhal, aby Sencova a další ukrajinské vězně směla navštívit ukrajinská ombudsmanka.

Šlo již o druhý telefonický rozhovor obou prezidentů během necelých dvou týdnů. I 9. června hlavy států hovořily o výměně vězňů.

Sencov byl loni v létě odsouzen na 20 let za přípravu teroristických akcí na Ruskem anektovaném ukrajinském poloostrově Krym, vybudování teroristické organizace a za nezákonné držení a pašování zbraní. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám