Hlavní obsah

Transatlantické pouto slábne, ale mělo by být zachováno, řekl šéf NATO

Londýn

Generální tajemník Severoatlantické aliance Jens Stoltenberg podle agentury AP připustil, že pouto mezi Evropou a Severní Amerikou je nyní slabší. Je ale přesvědčen, že vazba mezi Spojenými státy a Evropou přetrvá navzdory sporům ohledně obchodu, klimatu a jaderné dohody s Íránem. Je to podle něj ve strategickém zájmu členských zemí NATO.

Foto: Tony Gentile, Reuters

Generální tajemník NATO Jens Stoltenberg

Článek

„Naše pouto je pevné, ale někdo má pochybnosti o síle tohoto pouta. Ano, vidíme rozdíly mezi Spojenými státy a dalšími spojenci ohledně témat, jako jsou obchod, klima a jaderná dohoda s Íránem,“ řekl Stoltenberg. Alianci podle AP oslabuje přístup amerického prezidenta Donalda Trumpa, který razí heslo America First (Amerika na prvním místě).

”Nestojí vytesáno do kamene, že transatlantické pouto přežije navěky, ale doufám, že jej zachováme,” uvedl Stoltenberg ve svém projevu v Londýně. Čeká, že Trump bude „velmi tvrdý“ ohledně výdajů na obranu na summitu NATO, protože většina členů vydává na obranu méně než dvě procenta HDP, jak se zavázali. Trump by přitom chtěl čtyři procenta.

Foto: Michele Tantussi, Reuters

Generální tajemník Severoatlantického paktu Jens Stoltenberg

I Stoltenberg je přesvědčen, že by členské státy měly dostát svým závazkům, což nedělá většina z nich včetně Německa a České republiky. „Je možné říci, že jsme hodně udělali, ale hodně toho taky zbývá.“

Stoltenberg dodal, že svět nyní čelí nepředvídatelným hrozbám. V této souvislosti se zmínil o terorismu, šíření zbraní hromadného ničení, kybernetických útocích a o ”asertivním” Rusku.

Reklama

Výběr článků

Načítám