Hlavní obsah

Španělský premiér slíbil odstranit Frankovy ostatky z památníku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Madrid

Po nástupu nové španělské vlády lídra socialistů Pedra Sáncheze se opět rozvířila debata o odstranění ostatků diktátora Franciska Franka z Údolí padlých nedaleko Madridu, kde je pohřbeno i přes 30 tisíc obětí španělské občanské války (1936-1939). Sánchez potvrdil, že Frankovy ostatky budou exhumovány a předány rodině. Neřekl ale, kdy se tak stane, napsal deník El País.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Hrobka diktátora Franka v Údolí padlých Video: Reuters

 
Článek

„Španělsko si nemůže dovolit symboly, které rozdělují společnost. Už loni parlament jasně řekl, že ostatky se mají exhumovat a předat rodině a že Údolí padlých se má stát památníkem boje proti fašismu,“ řekl Sánchez. Neuvedl ale, jaký právní postup vláda zvolí.

Má totiž dvě možnosti. Ta rychlejší by byla vydat vládní dekret, k němuž má vláda mandát od parlamentu. Loni v květnu totiž parlament vyzval vládu, aby ostatky s ohledem na úctu k obětem jeho diktatury odstranila. Tehdejší pravicová vláda Mariana Rajoye ale této nezávazné výzvě nevyhověla.

Druhou možností je přijmout nový zákon, respektive novelu zákona o historické paměti z roku 2007. Ten mimo jiné nařizuje odstranění symbolů Frankovy diktatury a slibuje pomoc pozůstalým obětí diktatury při hledání ostatků jejich blízkých v hromadných hrobech.

Foto: ČTK/AP

Nový španělský premiér Pedro Sánchez

Podle deníku El País se vláda asi bude snažit dosáhnout konsenzu ve společnosti, která je v názoru na Frankovu éru stále rozdělená. Generála Franka, který zemřel v roce 1975, někteří stále obdivují jako obránce katolické víry proti komunistům či za to, že ušetřil Španělsko bojů ve druhé světové válce.

Pučem v létě 1936 ale Franco rozpoutal válku občanskou, která do roku 1939 stála životy více než půl miliónu lidí. Poté zahájil Franco jako caudillo (vůdce) teror, jehož obětí se jen do roku 1945 stalo na 30 tisíc jeho odpůrců.

Reklama

Výběr článků

Načítám