Hlavní obsah

Sebevražedné atentátníky má zastavit francouzský protitankový systém

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Francouzská armáda vyvinula protitankový systém, který by mohl podle jejích slov zastavit sebevražedné atentátníky v krizových oblastech, napsal server týdeníku Focus. Nese název Missile Moyenne Portée (MMP) a přednostmi tohoto systému jsou přesnost na pět kilometrů, rychlost a schopnost operovat ve stísněných prostorech.

Foto: Profimedia.cz

Protitankový systém Missile Moyenne Portée (MMP)

Článek

Systém je přenositelný a lze ho použít i na vozidlech nebo vrtulnících. Může ničit jak pevné, tak pohyblivé cíle, které dosahují rychlosti až 70 km/h. Může se tak zlikvidovat například sebevražedný atentátník v autě směřujícím k vojenskému stanovišti nebo tržišti, dodává Focus.

Samotná střela na cíl se navádí pomocí infračerveného senzoru nebo kamery. Naváděcí soustava MMP funguje podle výrobce buď v režimu „vystřel a zapomeň“ (Fire-and-Forgot), kdy střelec jen označí cíl a vystřelí.

Ve druhém případě se po odpálení odmotává ze střely optické vlákno, díky němuž operátor sleduje dráhu letu střely a může měnit cíl nebo střelu zcela odklonit. Střela dokonce dokáže vyhledat a zaměřit cíl, i když chybí přímá viditelnost.

Bojová hlavice MMP systému zvládne zničit nejmodernější pancíř.

Francie plánuje, že systém MMP nasadí v září v Mali.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám