Hlavní obsah

Jen co převzali vládu, mluví o odtržení. Katalánci jdou znovu proti Madridu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Nová katalánská vláda chce usilovat o nezávislou republiku. Jen krátce po převzetí vlády nad regionem to pronesl separatistický premiér Quim Torra. Vyzval nového španělského premiéra k dialogu. V Katalánsku přitom v sobotu skončila po sedmi měsících přímá správa Madridu vyvolaná snahami o odtržení regionu předchozí vládou.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Katalánská vláda skládá slibVideo: Reuters

 
Článek

Madrid před sedmi měsíci v bezprecedentním kroku převzal vládu nad nejbohatším regionem Španělska kvůli snahám předchozí katalánské vlády o nezávislost. Torra však jen krátce po převzetí správy zpět uvedl, že i jeho kabinet se o nezávislost republiku hodlá snažit.

Nového španělského premiéra Pedra Sáncheze, který mimochodem složil slib do rukou španělského krále rovněž v sobotu, vyzval k dialogu. Ten mu Sánchez tento týden slíbil, ovšem v rámci španělské ústavy.

Premiére Pedro Sánchezi, hovořme, hovořme, přijměme rizika a jednejme vláda s vládou. Tahle situace se už nemůže prodlužovat
Quim Torra

„Dnes skončila přímá správa, ale bez euforie. Protože jsme ještě daleko toho, kde jsme chtěli být,” řekl Torra poté, co noví katalánští ministři složili do jeho rukou přísahu. „Premiére Pedro Sánchezi, hovořme, hovořme, přijměme rizika a jednejme vláda s vládou. Tahle situace se už nemůže prodlužovat," dodal.

Španělsku vadil katalánský národ

Torra, který v úřadu vystřídal Madridem sesazeného Carlese Puigdemonta, dal už dříve najevo, že hodlá pokračovat ve snaze o samostatnou katalánskou republiku. Otazník visí nad tím, zda nakonec během jednání se Sánchezem bude Torra ochoten z radikálních postojů slevit.

Sánchez zastává jednotu Španělska, ale nebrání se změně autonomního statusu. Dialog Katalánsku slíbil ve čtvrtek, když usiloval o důvěru poslanců. Katalánské strany pak podpořily nedůvěru Rajoyově vládě, čímž dali důvěru Sánchezovi.

Foto: Albert Gea, Reuters

Nový katalánský premiér Quim Torra

Kataláncům vadí zejména to, že si nemohou spravovat vlastní peníze a že posílají téměř všechny finance do Madridu, který jim pak část vrací. Nárůst separatismu v Katalánsku souvisí také s novým autonomním statutem, který v roce 2010 anuloval ústavní soud v Madridu po stížnosti lidovců tehdejšího premiéra Mariana Rajoye.

Statut předtím schválil katalánský i španělský parlament, ale lidovci v něm napadli mimo jiné ustanovení, jímž byli Katalánci označováni za „národ”.

Volání po propuštění vězňů

Slavnostnímu ceremoniálu v Barceloně dominovaly projevy volající po osvobození katalánských politiků, kteří jsou už několik měsíců ve vazbě kvůli obvinění ze vzpoury. Všech 13 nových ministrů, premiér Torra i předseda parlamentu Roger Torrent měli na šatech v solidaritě s katalánskými politiky žluté stužky.

Několik ze šesti ministryň přišlo ve žlutém. Ceremoniálu se účastnili i příbuzní uvězněných politiků, které sál přivítal dlouhým potleskem. Poté účastníci skandovali necelou minutu heslo „Svobodu, svobodu” a následně sbor zazpíval katalánskou hymnu.

Foto: Virginia Mayo, ČTK/AP

Bývalý premiér Katalánska Carles Puigdemont na snímku z ledna 2018

Následovaly projevy příbuzných politiků, kteří jsou ve vazbě či v Belgii na útěku před španělskou justicí a které jmenoval Torra do své první vlády minulý měsíc. Tu ale zablokovala španělská vláda. Torra pak čtyři ministry vyměnil za osoby, které nejsou trestně stíhané, a Madrid vládu posvětil.

Madrid převzal přímou správu Katalánska se souhlasem horní komory španělského parlamentu loni koncem října. Poté tehdejší španělská vláda Mariana Rajoye vyhlásila v Katalánsku volby do regionálního parlamentu, v němž ale opět získaly většinu separatisté. Těm trvalo několik měsíců, než navrhly kandidáta na katalánského premiéra, který mohl být zvolen. Předchozí navržení kandidáti byli už tehdy ve vazbě nebo na útěku.

Foto: Manu Fernandez, ČTK/AP

Nově jmenovaný katalánský premiér Quim Torra

Reklama

Výběr článků

Načítám