Hlavní obsah

Pokud nedostaneme americké stíhačky, nakoupíme od Rusů, hrozí Turecko

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ankara

Rusko by mohlo dodat Turecku exportní verzi stíhačky páté generace Su-57, napsala agentura RIA Novosti s odvoláním na zdroj v turecké armádě. Dodávka by se mohla uskutečnit v případě, že Pentagon zruší dodání amerických stíhaček F-35, což je plánováno na červen.

Foto: Sukhoi

První prototyp Su-57

Článek

Zatím se nejedná o oficiální stanovisko, ale o názory expertů, sdělil agentuře zdroj v turecké armádě. „Vypadá to jako výlučně politický signál Ankary vyslaný do Washingtonu,“ uvedl Igor Korotčenko, ředitel Centra pro analýzu světového obchodu se zbraněmi (CAMTO).

V americkém Kongresu se objevil návrh, aby se pozastavil prodej amerických zbraní Turecku včetně stíhaček F-35. Tímto způsobem by se měla Ankara donutit, aby se zřekla nákupu ruských raket S-400. Turecký ministr zahraničí Mevlüt Çavuşoglu v reakci pohrozil kroky proti USA, pokud dodávku F-35 zablokují.

Turecký provládní list Yeni Şafak napsal, že „Ankara nemá v úmyslu vzdát se práva na letadla, která by měla dostat v červnu“.

Americká kritika Ankary

Loni v prosinci podepsaly Turecko a Rusko dohodu o dodávce S-400. Ankara si koupí čtyři baterie systému protivzdušné obrany S-400 za cenu 2,5 miliardy dolarů (asi 51,6 miliardy Kč). Dodávky těchto raket měly začít na jaře 2020, ale obě země se domluvily vše uspíšit, a tak S-400 mají Rusové dodat už v červenci příštího roku.

Zástupci USA a NATO za tuto dohodu Ankaru opakovaně kritizovali s tím, že druhá největší armáda NATO bude záviset na ruské výzbroji, která navíc není kompatibilní s arzenály ostatních členských zemí. Rozpaky budí i skutečnost, že smlouva byla uzavřena navzdory americkým sankcím proti Rusku vyhlášeným kvůli anexi ukrajinského Krymu.

Zatímco izraelské letectvo jako první nasadilo F-35 v boji, Su-57 ještě nebyl oficiálně zařazen ani do výzbroje ruského letectva. Na internetu se nicméně objevily záběry z letu Su-57 v Sýrii, kde tamní bojiště slouží i k vyzkoušení nejnovějších ruských zbraní v reálných bojových podmínkách.

Reklama

Výběr článků

Načítám