Hlavní obsah

Ruska, která Putina v živém vstupu žádala o pomoc, podlehla rakovině

– Moskva

V moskevské nemocnici v úterý podlehla rakovině pětadvacetiletá Darja Starikovová, která se stala známou po celém Rusku. Loni v létě si v přímém televizním přenosu postěžovala prezidentovi Vladimiru Putinovi na nedostupnost léčby v celé oblasti na severu evropského Ruska. O Darjině úmrtí informovala agentura TASS i další média.

Foto: Sergei Karpukhin, Reuters

Ruský prezident Vladimir Putin

Článek

„Prosím ne pro sebe, ale pro ostatní obyvatele, kterým ještě lze pomoci – pomozte," apelovala mladá žena loni v létě na šéfa státu. „Nutně potřebujeme, aby se v našem městě vše obnovilo,” dodala.

Darja vyprávěla, že v regionu chybí kvalitní lékařská péče, a tak jí příliš pozdě zjistili smrtelnou diagnózu. V jejím rodném městě Apatity (u Murmansku) zavřeli nemocnici a lidé musí jezdit jinam. K těm, kteří se nedokážou dopravit k lékaři sami, sanitka nepřijede.

„Se slzami v očích říkala, že je jí 24 let a má malé dítě. Chtěla by ho vidět jít do školy, vystudovat, zamilovat se. Možná ji bylo možné zachránit, ale příliš dlouho ji léčili nesprávně. Když zjistili strašnou diagnózu, čas už byl promeškán,” napsal list Moskovskij komsomolec.

Dojatý Putin 

Darjin příběh dojal i Putina. Emotivně vyprávěl, že podobné neštěstí postihlo i jeho otce, ale toho se ještě podařilo zachránit. Chápe však zoufalství člověka nemocného rakovinou, který ztrácí naději kvůli promarněnému času.

„Pokud jde o celkovou situaci, hlavním úkolem ve zdravotnictví je zajistit dostupnost lékařské péče,” prohlásil prezident. Slíbil, že osobně zjistí, proč ve městě s 55 tisíci obyvateli uzavřeli nemocnici. „Buď bude třeba postavit novou, anebo obnovit starou,” dodal.

Reakce, jak už to v takových případech v Rusku bývá, byla podle deníku blesková: vzápětí začalo trestní stíhání kvůli poskytnutí nekvalitní lékařské péče. Primář nemocnice, kde stanovili chybnou diagnózu, byl podle médií vyhozen či přinejmenším sesazen a Darju převzali do péče nejlepší moskevští specialisté. Ani ti ji však nedokázali zachránit.

Zanechala po sobě sedmiletou dceru

Experti podle listu pokládají Darjin příběh za součást systémového problému, který hrozí celé zemi: Darja se stala „obětí optimalizace” ruského zdravotnictví, která podle názoru tří čtvrtin dotázaných zdravotníků znamenala pro obyvatele zhoršení dostupnosti lékařské péče.

Starosta Apatitů agentuře TASS řekl, že město vypraví Darje důstojný pohřeb. Radnice se také postarala o to, že sedmiletou Darjinu dceru, která bude dostávat sirotčí penzi, svěřili do péče tetě. Pomoc slíbil také gubernátor Murmanské oblasti, další úřady a místní firmy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám