Hlavní obsah

Počet mrtvých horníků v polském dole vzrostl na čtyři, jeden je stále nezvěstný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Těla dvou nezvěstných horníků, uvězněných po otřesech půdy od 5. května v polském uhelném dolu Zofiówka nedaleko Katovic, našli tento víkend tamní záchranáři. Jednoho mrtvého objevili v sobotu večer, druhého v neděli ráno. Po třetím, posledním pohřešovaném, se nadále pátrá, jak informovala televize TVN24. Počet obětí neštěstí tak stoupl nejméně na čtyři.

Foto: Rafal Klimkiewicz, ČTK/AP

Rodiny čekaly před dolem Zofiowka na informace o zavalených hornících.

Článek

K tragédii došlo před devíti dny, kdy v hloubce okolo 900 metrů následkem výbuchu metanu došlo k zemětřesení o síle 3,4 stupně Richterovy škály. Bylo nejsilnější, jaké důl zažil od 60. let minulého století.

Na místě neštěstí se vyskytovalo sedm horníků, dva se podařilo zachránit ihned, další dva našli vzápětí již mrtvé. [celá zpráva]

Nutnost odčerpání vody i práce bez elektřiny

Nyní k obětem přibyly další dvě. Jejich těla záchranáři nalezli po odčerpání vody, která zatopila místo, kde se pracovníci nacházeli.

„Záchranný tým objevil jednoho ze tří nezvěstných horníků, nejeví ale známky života," uvedla podle agentury Reuters v prvním prohlášení uhelná společnost JSW bez dalších podrobností. Později potvrdila i nález druhého těla.

Lidé přicházejí k branám dolu vyjadřovat solidaritu se zavalenými horníky.

Na více než týden trvajících záchranných pracích se podílelo přes tisíc lidí. Ti museli v mimořádné těžkých podmínkách – kvůli vysoké koncentraci výbušného metanu – pracovat bez využiti elektřiny a také za pomoci robotů poskytnutých vojenským námořnictvem.

Záchranáři během uplynulého týdne prorazili otvor do chodby dolu, kde se podle odhadů měli zavalení muži nacházet, a spustili tam speciální telefon a balíček se zásobou jídla a tekutin. Navázat kontakt s havíři se jim však nepodařilo. [celá zpráva]

Po posledním pohřešovaném pátrání stále pokračuje.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám