Hlavní obsah

Dva mrtví a tři nezvěstní po výbuchu v polském dolu

Právo, PM
Polsko
Aktualizováno

Dva horníci zahynuli a tři zůstávají nezvěstní po sobotním výbuchu způsobeném zemětřesením o síle 3,4 stupně Richterovy škály v černouhelném dolu Zofiówka ve městě Jastrzembie-Zdrój nedaleko českých hranic. Otřes byl nejsilnější, jaký důl zažil od šedesátých let minulého století.

Foto: Rafal Klimkiewicz, ČTK/AP

Žena plačící před vstupem do dolu Zofiowka, kde jsou po sobotním mohutném otřesu čtyři nezvěstní horníci.

Článek

Vzhledem k tomu, že záchranné práce pod zemí jsou mimořádně komplikované a přerušované, šance na přežití se z hodiny na hodinu zmenšují, uvedla v neděli večer polská média. V noci na neděli v dole pracovalo 200 záchranářů, jimž práci komplikovaly závaly, vysoká teplota i nedýchatelný vzduch. V dole se mohou pohybovat jedině s kyslíkovými přístroji.

K neštěstí došlo v sobotu kolem poledne v hloubce 900 metrů, kde 11 horníků prokopávalo novou těžební chodbu. Čtyřem z nich se hned podařilo uniknout. Ze sedmi uvězněných záchranáři záhy vysvobodili další dva, kteří jsou v nemocnici ve stabilizovaném stavu, jak informoval Daniel Ozon, předseda představenstva Jastrzebské uhelné společnosti, které důl patří.

Foto: Rafal Klimkiewicz, ČTK/AP

Rodiny čekají před dolem Zofiowka na informace o zavalených hornících.

V neděli po poledni došlo k dalšímu menšímu výbuchu, který vedl k opětovnému přerušení záchranných prací.

Místo neštěstí v sobotu večer navštívil premiér Mateusz Morawiecki. V neděli kolem poledne tam dorazil i prezident Andrzej Duda. Událost vyšetřují příslušné úřady.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám