Hlavní obsah

Krajně pravicové strany oslaví svátek práce v Nice, účast potvrdil i Okamura

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Svátek práce v jihofrancouzském městě Nice společně oslaví francouzská krajně pravicová strana Národní Fronta (FN) a její evropští partneři. Scházejí se ve jménu obrany „identity” a „svrchovanosti národů”, napsala agentura AFP. Zastoupení bude mít také české hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD), jehož předseda Tomio Okamura svou účast na setkání v neděli potvrdil.

Foto: Petr Horník, Právo

Předseda SPD Tomio Okamura

Článek

Setkání se koná rok před volbami do Evropského parlamentu, které by podle AFP mohly "potvrdit vzestup těchto národně-populistických stran". Europoslanec FN Nicolas Bay vysvětlil, že účelem akce je shromáždit strany, které už mají zástupce v europarlamentní skupině Evropa národů a svobody (ENF) a které mají šanci na zisk mandátů ve volbách na konci příštího května.

Akci v Nice organizuje Hnutí pro Evropu národů a svobody (MENL). Na svém webu avizuje účast šéfky FN Marine Le Penové, Okamury a lídrů partnerských stran z Nizozemska, Belgie, Polska, Rakouska, Bulharska i Řecka. Potvrzena ještě není účast Mattea Salviniho z italské Ligy, kterému v ní mohou zabránit současná jednání o sestavení vlády.

Okamura řekl, že v Nice se bude konat pravidelná konference stran z frakce ENF, na které má naplánovaný projev nebo setkání s Le Penovou, s níž bude mimo jiné mluvit o současné politické situaci. Do Francie spolu s Okamurou míří v pondělí i místopředseda SPD Radim Fiala a další lidé z hnutí.

Le Penová se s Okamurou a dalšími šéfy protiunijních pravicových stran setkala loni v prosinci v Praze a vyzvala při tom ke "svržení Evropské unie zevnitř".

Reklama

Výběr článků

Načítám