Hlavní obsah

Bývalý elitní detektiv zadržený na Ukrajině opustil vězení, domů ale nesmí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kyjev
Aktualizováno

Bývalý vysoký důstojník Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) Luděk Vokál, který byl ve středu zadržen na Ukrajině kvůli neoprávněnému prodeji zařízení k odposlechu, ve čtvrtek složil kauci a opustil vězení. Nesmí však vycestovat z Ukrajiny, uvedlo ministerstvo zahraničí. Muži hrozí až sedm let vězení.

Foto: Milan Malíček, Právo

Luďek Vokál

Článek

Vokál na Ukrajině čelí obvinění z nezákonného prodeje zařízení, kterým bylo možné například odposlouchávat telefony. Podle soudkyně Oleny Melešakové, která ve středu rozhodovala o jeho případné vazbě, nejde o běžné nahrávací přístroje.

„Tato zařízení jsou určená pro nelegální odposlechy bez povolení soudu,“ citoval server iRozhlas.cz soudkyni. Na Ukrajině je volný prodej takových zařízení zakázán.

Vokál se k podílu na přečinu přiznal a v případě prokázání viny mu hrozí čtyři až sedm let. Bývalý vyšetřovatel ÚOOZ nesmí po dobu dvou měsíců opustit Ukrajinu a musel složit kauci ve výši 4500 eur (115 tisíc korun).

Mluvčí českého ministerstva zahraničí Irena Valentová uvedla, že kauce byla složena v pátek a následně byl zadržený muž propuštěn. Termín, kdy Vokál opět stane před soudem, není stanoven. Podle ukrajinské soudkyně by se tak mohlo stát do roka.

Spojení s oligarchou

Podle televize 112 je Vokál dáván do souvislosti s oligarchou Albynem Aryfovyčem, jemuž měl poskytnout neupřesněnou informaci. Údajně měl poskytovat informace i dalším trestně stíhaným na Ukrajině.

Vokála v Česku podezírá Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) z několika trestných činů. Počátkem dubna ho navrhla obžalovat ze zneužití pravomoci úřední osoby kvůli tomu, že vyzradil informace o policejní razii v kauze Vidkun, týkající se podezřelých vazeb mezi policisty, podnikateli a politiky.

Vedle toho Vokál čelí obvinění, že mezi roky 2010 a 2015 poskytoval lidem z podsvětí informace ze spisů protidrogové centrály nebo informace z policejních databází o šéfovi společnosti ČEZ Danielu Benešovi či lobbistovi Romanu Janouškovi.

Údajně také pomohl zdržet zátah policie proti lidem podezřelým z vydírání nebo zařídit povolení k pobytu pro přítelkyni jedné z vlivných postav podsvětí.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám