Hlavní obsah

Na Ukrajině byl zadržen Čech kvůli použití nedovolených sledovacích prostředků

Novinky,
Praha
Aktualizováno

Na Ukrajině byl zadržen český občan, protože použil nedovolené sledovací prostředky. Informaci serveru Info.cz ve středu potvrdila Novinkám mluvčí ministerstva zahraničí Irena Valentová. Popřela však tvrzení, že by načas byl zadržen i český diplomat.

Foto: Valentyn Ogirenko, Reuters

Šéf ukrajinské kontrarozvědky SBU Vasyl Hrycak

Článek

„Mohu potvrdit, že v pondělí večer došlo na Ukrajině k zadržení české občana. Informovala nás o tom bezpečnostní služba Ukrajiny,“ řekla Valentová. Vysvětlila, proč k tomu došlo: „Zadržen byl kvůli nezákonnému použití technických prostředků.“

Info.cz uvedl, že mělo jít o českého detektiva Luďka Vokála z někdejšího Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu, kterého Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) podezírá z několika trestných činů.

Zatím zůstává ve vazbě. Soud i díky právnické pomoci, kterou obstarala česká diplomacie, ještě ve středu večer rozhodl, že zadržený Čech dostane šanci složit kauci ve výši 4,5 tisíce eur (114 tisíc korun). Pokud kauci složí, mohl by být na svobodě už ve čtvrtek. „Je to za podmínky, že se po dobu dvou měsíců bude zdržovat na území Ukrajiny a bude při vyšetřování spolupracovat,” uvedla Valentová.

Mluvčí také popřela tvrzení, že by na čas byl zadržen i český diplomat: „Žádnou takovou informaci jsme nedostali.“

Valentová neuvedla, kde byl muž zadržen, zda nebyl na území operace proti separatistům ATO a čeho přesně se měl dopustit kromě toho, že použil prostředky, které nejsou na Ukrajině povolené.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám