Hlavní obsah

Savčenkovou vyslechli na detektoru lži

Kyjev

Ukrajinskou poslankyni Nadiji Savčenkovou, která je stíhána za údajnou přípravu ozbrojeného puče, vyslechli v úterý na detektoru lži. Listu Ukrajinska pravda to sdělil obhájce Savčenkové Oleh Solověj.

Foto: Valentyn Ogirenko, Reuters

Nadija Savčenková

Článek

„Dnes skončil výslech, ale jestli je už ukončena celá expertiza, nám nesdělili. Slíbili nám to říci do dvou dnů,” uvedl advokát. Pak se podle něj rozhodne, zda bude třeba, aby Savčenková na polygrafu podstoupila ještě další výslech.

Pondělnímu výslechu přihlíželi tři experti z Kyjevského vědeckovýzkumného ústavu soudních expertíz ministerstva spravedlnosti, obhájce Savčenkové a člen ochranky.

„Kladli jí různé otázky, některé z nich opakovali. Nadija si věřila, jen litovala, že se výslech nepřenáší, že by i jiní experti mohli analyzovat její odpovědi a reakce,” popsal výslech Solověj.

Detektor chtěla

Výslech na polygrafu, který od počátku požadovala Savčenková, se měl konat už 13. dubna, ale nešlo to kvůli jejímu stavu. Ve vazbě držela hladovku. [celá zpráva]

Někdejší pilotku prokurátor viní z toho, že chtěla podniknout puč, při němž mimo jiné údajně chtěla ostřelovat budovu parlamentu z minometu. [celá zpráva]

Savčenková obvinění popírá - i kvůli tomu chtěla výslech na detektoru - přiznala nicméně, že mluvila o svržení vlády a říkala, že by k tomu nebylo potřeba velké množství lidí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám