Hlavní obsah

Savčenkovou obvinili z plánování útoku na parlament z minometů

– Kyjev
Novinky,

Ukrajinský generální prokurátor Jurij Lucenko ve čtvrtek obvinil v parlamentu ukrajinskou poslankyni a bývalou pilotku Nadiju Savčenkovou z přípravy převratu a vraždění poslanců Vrchní rady. Savčenková, která byla vězněná v Rusku, to odmítla a nabídla, že se nechá veřejně vyslechnout na detektoru lži.

Foto: Valentyn Ogirenko, Reuters

Nadija Savčeková promlouvá k médiím

Článek

„Vyšetřování poskytlo nezvratné důkazy, že Nadija Savčenková osobně plánovala teroristický útok v budově parlamentu, granáty chtěla zničit dvě lóže. Palbou z minometů chtěla zničit kupoli budovy Vrchní rady a z automatů dobíjet přeživší. Sama na to verbovala lidi a dávala jim rozkazy,“ řekl Lucenko podle Ukrajinské pravdy. Chce, aby byla zadržena a uvězněna. Proto požadoval, aby ji do pěti pracovních dnů poslanci zbavili imunity.

„Doufám, že příští týden se uskuteční zasedání výboru a ve čtvrtek parlament přijme rozhodnutí proti organizátorovi připravovaného teroristického činu,“ řekl Lucenko. Na námitku, že jde o hrdinku, která byla vězněna v ruském zajetí a souzena, dodal: „I propuštěný zajatec oceněný titulem hrdiny musí ctít zákon.“

Foto: Gleb Garanich, Reuters

Ukrajinský generální prokurátor Jurij Lucenko u soudu s pěti příslušníky policejní zásahové jednotky Berkut obviněnými ze zabíjení lidí.

Savčenková na to okamžitě zareagovala. Před výslechem v budově ukrajinské tajné služby SBU pravila, že jde o válku tajných služeb. K obviněním dodala: „A nyní se vy Ukrajinci sami sebe zeptejte - kdo z vás někdy nepřemýšlel o zničení této vlády, o jejím svržení? Kdo nikdy nepřemýšlel o podminování banky nebo parlamentu?“

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Ukrajinská pilotka Nadija Savčenková na záběrech z října 2016Video: Reuters

Po výslechu dodala, že „nyní je hodně vojáků, kteří souhlasí s tím, že puč by byl dobrý“. Dodala, že země potřebuje „úplnou změnu politického systému“.

Savčenková chce veřejný výslech na detektoru lži

K obviněním se postavila čelem a řekla: „Požádám prokurátora, tajnou službu SBU a všechny příslušné orgány, aby mne vyslechli veřejně na detektoru lži. Ať všichni na Ukrajině i ve světě uslyší všechny mé odpovědi. Pokud se tedy nebojí.“

Foto: Valentyn Ogirenko, Reuters

Nadija Savčenková v parlamentní lavici

Současně nabídla, že vrátí vyznamenání.

V budově SBU ovšem vypovídala v jiném případu. Přišla se tam osobně zaručit za Volodymira Rubana, který vyjednával propuštění Ukrajinců zadržovaných separatisty. I ten je podezříván z přípravy puče, protože po návratu ze samozvané Doněcké lidové republiky u něj byly 8. března nalezeny zbraně.

Ruban vypověděl, že jen řídil nákladní auto a nevěděl, že v převáženém nábytku jsou schované zbraně. Byla na něj uvalena preventivní dvouměsíční vazba bez možnosti propuštění na kauci, uvedla agentura Unian.

Foto: Serhii Nuzhnenko, Reuters

Nadija Savčenková hovoří vyjednavačem Volodymyrem Ruban, který se stará o výměnu zajatců.

Omluva Savčenkové

Savčenková se podle serveru KyivPost současně omluvila předsedovi parlamentu Andrijovi Parubému, že ho nařkla, že během Majdanu přivedl do hotelu Ukrajina odstřelovače, kteří pak zabíjeli policisty. Uvedla, že si spletla jména. Mělo se jednat o muže jménem Pašynskij.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám