Hlavní obsah

Němci deportovali do Alžírska jednoho z nejnebezpečnějších islamistů

– Berlín

Německo deportovalo do vlasti Alžířana, kterého považovalo za jednoho z nejnebezpečnějších islamistů na svém území. Žadatele o azyl Hamzu C., který se dlouho vydával za Syřana, soud přitom na začátku roku zprostil obvinění z terorismu, informoval server Spiegel Online. Od začátku loňského roku německé úřady podle agentury DPA deportovaly už 80 islamistů, které považovaly za nebezpečné.

Foto: Thilo Schmuelgen, Reuters

Německá policie. Ilustrační foto

Článek

Hamza C. byl do Alžírska letecky deportován minulý pátek, potvrdily úřady spolkové země Severní Porýní-Vestfálsko.

Žadatel o azyl, který se dlouho vydával za Syřana, byl před rokem obviněn, že ve jménu teroristické organizace Islámský stát (IS) plánoval atentát v západoněmeckém Düsseldorfu. Na konci letošního ledna tehdy devětadvacetiletého Alžířana ale soud obvinění pro nedostatek důkazů zprostil. Rozvědka jej nicméně dále evidovala jako nebezpečného.

"Tento případ ukazuje, že je nebezpečné osoby možné v jednotlivých případech deportovat, vyžaduje to ale enormní nasazení příslušného personálu," konstatoval ministr zemské vlády Severního Porýní-Vestfálska zodpovědný za integraci Joachim Stamp.

Čtvrtinu deportovaných islamistů tvoří azylanti

Alžířana se podle něj spolková země pokoušela deportovat od prosince loňského roku. V této souvislosti Stamp vyzval ke zlepšení stávajících smluv o deportacích, které má Německo se zeměmi původu, například právě s Alžírskem, které muselo Hamzovi C. vydat náhradní pas.

Agentura DPA s odvoláním na data spolkového ministerstva vnitra uvedla, že od začátku loňského roku německé úřady deportovaly již 80 radikálních islamistů. Podle serveru Spiegel Online pochází zhruba čtvrtina všech islamistů, kteří žijí v Německu a úřady je považují za nebezpečné, z řad žadatelů o azyl.

Reklama

Výběr článků

Načítám