Hlavní obsah

Vládní letadlo u Smolenska zničily exploze, tvrdí polská komise. Důkazy nedodala

Varšava

Polské vládní letadlo, které se v dubnu 2010 zřítilo u ruského Smolenska i s tehdejším prezidentem Lechem Kaczyńským a dalšími 95 lidmi na palubě, zničily „nejméně dva výbuchy” na palubě stroje ještě ve vzduchu. Tvrdí to podkomise vedená bývalým ministrem obrany Antonim Macierewiczem. Důkazy podporující tuto teorii ovšem komise nepředložila.

Foto: Sergej Karpuchin, Reuters

Trosky polského tupolevu ve Smolensku

Článek

Komise současně anulovala předchozí vyšetřování polských úřadů, které dospělo k závěru, že neštěstí u Smolenska bylo leteckou havárií zaviněnou špatným počasím a chybami polské posádky i ruských dispečerů na smolenském letišti. K obdobnému závěru - s výjimkou viny ruských dispečerů - před lety dospělo i ruské vyšetřování.

„Letoun Tu-154M podlehl zničení ve vzduchu v důsledku explozí,“ píše se ve zprávě podkomise. Podle Macierewicze se předchozí vyšetřování odehrávalo pod politickým tlakem a není pochyb, že na palubě letounu došlo k výbuchu, který zavinil smrt polské elity.

„Zpráva se zabývá výlučně technickou problematikou, a vůbec ne politickou interpretací, návrhy a narážkami, neukazuje na viníky a odpovědné. Týká se jen technické stránky, faktů, které vedly k tragédii,“ vysvětloval, proč se ve zprávě neobjevilo ani jedno slovo o atentátu.

První exploze podle zprávy zničila levé křídlo a k dalšímu výbuchu došlo v levé části trupu, kde tlaková vlna utrhla levé dveře pro cestující. „Těla několika cestujících ze salónku byla zničena a roztroušena na ploše více než sto metrů,” píše se ve zprávě. O explozích podle Macierewicze není pochyb, vyžadují však ještě další zkoumání.

Experti: Je to nesmysl

Televize TVN 24 oslovila experty, podle nichž exministrova tvrzení představují nesmysl. „Exploze v prezidentském salonku není nová hypotéza. Objevila se již před pár lety, ale rychle byla vyvrácena, protože na snímcích z místa neštěstí je vidět, že stěny salonku, okna a nouzový východ byly jen nepatrně poškozeny,” napsal list Gazeta Wyborcza.

„Salónek byl jednou z nejlépe zachovaných částí trupu, bez stop po ožehnutí (výbuchem), okna nebyla rozbita a dvířka v trupu pod podlahou salónku nebyla vytlačena ven. Vojenští prokurátoři v salónku hledali stopy výbušnin, ale nenašli je," napsal dále list.

Dodal, že podkomise až dosud neposkytla prokuratuře žádné důkazy o výbuchu, ačkoli o to prokurátoři žádali.

Reklama

Výběr článků

Načítám