Hlavní obsah

Jak to, že Skripalovi přežili? Skvělá práce našich lékařů, vysvětluje toxikolog

Londýn
Aktualizováno

Bývalý ruský agent Sergej Skripal a jeho dcera Julija, kteří byli začátkem března vystaveni silnému jedu v Británii, přežili díky mimořádně kvalitnímu zákroku zdravotníků. Televizi Sky News to řekl profesor toxikologie z univerzity v Leedsu Alastair Hay. Podle britských vyšetřovatelů byli Skripalovi vystaveni vojenské bojové látce novičok, proti níž není znám protijed.

Foto: Reuters

Julija Skripalová

Článek

„Skripalovi přežili, protože se jim dostalo mimořádné zdravotní péče. Jsem si jist, že kdyby na místo zdravotníci nedorazili tak brzy a nezajistili dýchání, nemohli by (Skripalovi) přežít,” řekl Hay.

Tento týden se objevila zpráva, že Julija je již při vědomí. A v pátek pak informace, že Skripal už není v kritickém stavu. [celá zpráva]

Podle Sky News měli oba postižení u úst pěnu, když byli 4. března nalezeni v Salisbury na lavičce. [celá zpráva]

Podle odborníků je novičok velmi silný jed. Dvojici se proto nedávala skoro žádná šance na přežití, neboť je proti němu méně protilátek než proti běžnějším nervově paralytickým látkám. Spekulovalo se, že si v případě přežití oba ponesou těžké doživotní následky. Skripalová ale uvedla, že je jen dezorientovaná.

Hay řekl, že lékaři zřejmě podali Skripalovým některý z obecně používaných protijedů, který v tomto případě pomohl. Specifická protilátka proti novičoku ale není známa.

Foto: Reuters Tv, Reuters

Sergej Skripal na snímku z roku 2006

Neví se ani, jak je novičok v těle metabolizován. „Nervové látky jsou nakonec metabolizovány a z těla vyloučeny,” řekl Hay. Podle něj lékaři použili sedativa, aby zmírnili vliv novičoku na mozek a tělo dostalo čas jed vyloučit. „Jakmile došli k závěru, že se látka z těla vyloučila, mohli začít zmírňovat vliv sedativ. Dokážete-li někoho udržet při životě, může se osoba zotavit, protože tělo vykompenzuje vliv nervové látky,” řekl Hay. Podle něj už zřejmě v organismech Skripalových nyní jed není.

„V určitém smyslu je to opravdu zázrak. A také svědectví o našem zdravotnictví - výborně připravení lékaři, kteří se umí o lidi správně postarat,” řekl Hay.

Poradce pro bezpečnost a chemickou obranu Dan Kaszeta, jehož citoval list The Independent, řekl, že nervové jedy působí rychle, jsou-li vdechnuty, což nebyl případ Skripalových.

Británie z otravy jednoznačně viní Rusko, které však vinu popírá. Incident vyvolal diplomatickou krizi, mnoho spojenců Británie, včetně Česka, stáhlo z Ruska část svého diplomatického sboru. [celá zpráva]

Foto: Hannah Mckay, Reuters

Policisté u domu bývalého špióna Sergeje Skripala.

Nejasný osud domácích zvířat

Moskva tento týden přišla s požadavkem, aby Británie vysvětlila osud Skripalových domácích zvířat. Měli dvě morčata a nejméně jednu kočku. Podle Britů byla morčata v domě nalezena mrtvá a kočka v tak špatném stavu, že ji veterinář utratil.

„Co se týče mrtvých morčat a podvyživené kočky, tvrdí se, že zvířata byla odvezena do (laboratoře) v Porton Downu a tam spálena. Není ale jasné, zda se zjišťovalo, zda byl v jejich tělech jed, což by mohlo poskytnout užitečný důkaz...Těžko se vyhneme dojmu, že zvířata byla zlikvidována coby nepohodlný druh důkazu,” uvedlo podle The Independentu ruské velvyslanectví v Británii.

Anketa

Věříte, že za otrávením dvojitého agenta Skripala stojí Rusové?
Ano
30,6 %
Ne
67,7 %
Nevím
1,7 %
Celkem hlasovalo 6587 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám