Hlavní obsah

Angloamerická provokace, studená válka. Ruská rozvědka tepe kauzu Skripal

Moskva

Otrava bývalého dvojitého agenta Sergeje Skripala v Británii byla provokací amerických a britských tajných služeb. Ve středu to prohlásil ředitel ruské zahraniční rozvědky Sergej Naryškin. Chování Washingtonu vůči Moskvě podle něj znamená, že je možné začít hovořit o návratu období studené války.

Foto: Sergei Karpukhin, Reuters

Sergej Naryškin na bezpečnostní konferenci v Moskvě

Článek

„Washington se upnul na boj proti neexistující takzvané ruské hrozbě. To dosáhlo takových rozměrů a nabylo takových absurdních rysů, že je možné hovořit o návratu temných dob studené války,” řekl podle agentury Reuters ředitel Služby vnější rozvědky (SVR) Naryškin.

„Ve strachu ze změny kolem sebe Západ staví novou železnou oponu,“ uvedl a dodal, že Washington vytváří vazalskou závislost spojenců. „Americkocentristický systém mezinárodních vztahů je postaven na donucování a vydírání,“ dodal. „Samozřejmě že politika nebyla nikdy čestná, ale v dnešní éře množství a velikost lží potvrzují bezprecedentní hegemonii Západu.“

Podle něj „velvyslanci a další představitelé Spojených států a Velké Británie tlačili v případu Skripal na spojence v NATO, země EU a také na asijské a další země.“

Foto: Reuters Tv, Reuters

Sergej Skripal na snímku z roku 2006

Současně však podle TASSu dodal, že vazalský systém začíná selhávat. „Dokonce i v kauze Skripal, což je bizarní provokace neuměle vymyšlená americkými a britskými bezpečnostními službami, některé evropské vlády nenásledují slepě Londýn a Washington, ale místo toho chtějí důkladné objasnění toho, co se stalo,” prohlásil ředitel Služby vnější rozvědky (SVR).

Pozor na další karibskou krizi

Varoval, že by vývoj mohl směřovat k další karibské krizi ze začátku šedesátých let, kdy Sovětský svaz rozmístil svoje rakety na Kubě: „Je důležité zastavit neodpovědné hry se zvyšujícími se sázkami a vzdát se využití síly v mezinárodních vztazích a nedovolit další karibskou krizi, když před našimi zeměmi stojí naléhavější úkoly, zajistit prosperitu a svobodný rozvoj lidí.“

„Mezinárodní společenství by se mělo vrátit k normálnímu dialogu, který není založen na egoistických vizích jednotlivých stran, ale na skutečných hodnotách, které sdílí všichni ti, kteří respektují mezinárodní normy," dodal šéf SVR.

Skripal byl se svou dcerou otráven nervově paralytickým jedem 4. března v anglickém městě Salisbury. Britská vláda je přesvědčená, že za otravu je zodpovědné Rusko, což ale Kreml důrazně odmítá. Aféra vedla k rozsáhlému diplomatickému konfliktu mezi Ruskem a západními zeměmi včetně České republiky, kdy si navzájem vypověděly na 150 diplomatů.

Spolupráce při zajištění bezpečnosti šampionátu ve fotbalu 

Šéf ruské tajné služby FSB Alexandr Bortnikov přesto očekává, že zahraniční rozvědky budou s Ruskem spolupracovat, aby byla během nadcházejícího fotbalového mistrovství zajištěna bezpečnost: „Toto léto Rusko hostí fotbalové mistrovství světa. Očekáváme, že naše spolupráce se zahraničními tajnými službami a bezpečnostními agenturami pomůže stejně dobře jako v předchozích letech ochránit tuto událost před teroristickými útoky.”

Reklama

Výběr článků

Načítám