Hlavní obsah

Mráz Rusům hlasovat nezabránil, k urnám je lákaly výhody. Volby provázely pochybnosti

– Moskva • Aktualizováno

Prezidentské volby, které se konají v neděli v Rusku, sice komplikuje silný mráz, ale zatím se nezdá, že by měl vliv na účast. Ruská média naopak uvádějí, že aktivita voličů je vyšší než před šesti lety. Místy voliče svážely k hlasovacím místům autobusy nebo nákladní automobily.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Zlevněné potraviny, měření tlaku, hudební vystoupení: Lákadla, která mají k urnám přitáhnout co nejvíce voličůVideo: Reuters

 
Článek

Jasným favoritem voleb je 65letý Vladimir Putin, který by měl podle průzkumů získat skoro sedmdesát procent hlasů. I tak se ale hlasování považuje za druh referenda o spokojenosti s jeho politikou.

Volební komise uvedla podle TASSu v 17 hodin moskevského času (15:00 SEČ), že hlasovalo už 51,9 procenta voličů. Na východě Ruska se už volební místnosti uzavřely.

Členka volební komise v okrsku 1126 v Machačkale vhazuje do urny lístky.

List The New York Times připomíná heslo Putina „silný prezident, silný stát“. Putin letos kandiduje jako nezávislý a před volbami uváděl, že žádnou kampaň nevede. Posunul však projev o stavu země blíž k volbám a hovořil v něm, co vše je potřeba v zemi vylepšit s náznakem, že on to zařídí.

Volby jako pouť

Vláda se snaží, aby volby měly až karnevalový ráz, na mnohých místech zní hudba, rozdává se tam jídlo nebo se tam v soutěžích dají vyhrát ceny, aby byla účast voličů co nejvyšší. V Ljublinu u Moskvy dostávají hlasující poukazy na levnější nákup lahůdek a bižuterie.

V Murmanské oblasti uspořádali hlasující v národních krojích spontánní koncert, uvedla televize Rossija 24. V Novgorodě vypsali pro voliče soutěž o nejlepší selfie, vítěz dostane auto značky Lada Niva. Fotografie prý do soutěže zasílali i zahraniční pozorovatelé. Jekatěrina Červovová z Kemerova odevzdala hlas pouhé půldruhé hodiny po porodu. V Burjatsku na Sibiři se jeden volič dostavil k hlasovací urně v převlečení za medvěda. V Ingušsku odpoledne odevzdal hlas nejstarší obyvatel země Appaz Alijev, kterému je 122 let.

Foto: Ilnar Salakhiev, ČTK/AP

Otužilci se po odhlasování vykoupil v ledové vodě. Měli s sebou ruskou vlajku

Státní a prokremelská média informují o hladkém průběhu hlasování a o zájmu voličů, často hlasují celé rodiny. Na Uralu Ramis Dajanov při hlasování požádal svou hlasující partnerku o ruku, oznámil server LifeNews: „Volební komise se stala svědkem zrodu nové šťastné rodiny.” Zmiňují také fronty před volebními místnostmi.

Putin jasným favoritem

Když odevzdal v Moskvě hlas Putin, na otázku, jakou očekává účast, odpověděl: „Jakoukoli, která mi dá právo vykonávat funkci prezidenta. Jsem si jist, že jsem zemi nabídl správný program.“

Foto: Sergei Chrikov, ČTK/AP

Putin s hlasovacím lístkem

Většina voličů se netajila tím, že dala hlas právě Putinovi: „Udělal toho dost doma i na mezinárodním poli,“ řekla učitelka Irina Kuzminová. Umělkyně Christina Amelinová po hlasování prohlásila: „Rusku není snadné vládnout, je to velká země.“

Šestadvacetiletý manažer Nikolej Volkov ale dal hlas kandidátovi komunistů, zemědělskému velkopodnikateli Pavlovi Grudininovi.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: V Rusku začaly prezidentské volby, svůj hlas už odevzdal Vladimir Putin nebo jeho protikandidát Vladimir ŽirinovskijVideo: Reuters

Své příznivce má i nacionalista Vladimir Žirinovskij, jak ale poznamenal list

The New York Time, další kandidáti působí jen jako trpaslíci doprovázející Sněhurku, jejíž roli ale nemohou převzít.

Podvody

Opozice upozornila, že přibývá volebních podvodů, z nichž část potvrdila i ústřední volební komise. V Čeljabinsku, Přímořském a Krasnojarském kraji, v Jakutsku nebo na jihu Sachalinu zaznamenaly videokamery, jak hlasující vhazují do urny několik volebních lístků najednou. V Kaliningradu videokamery sledující hlasování otočili mimo urny. V Petrohradě prý volební komise dovolují hlasovat lidem, kteří nejsou ve volebních seznamech.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Bezpečnostní kamery ve volebních místnostech v Rusku odhalily případy podezřelého vhazování lístků do urenVideo: Reuters

Představitel opozice Alexej Navalnyj, který nemohl kandidovat, protože byl odsouzen, na svém webu s odvoláním na poznatky svých 33 000 pozorovatelů uvedl, že se potvrzují obavy z falšování voleb: "Už se dá směle prohlásit: spletli se ti, kdo říkali, že na těchto volbách se bude méně falšovat, protože Putin i tak všechny porazí," napsal opozičník na svém webu.

Členky volební komise ve městě Ljubercy hází lístky do urny.

Volební komise v Moskevské oblasti mezitím potvrdila jako fakt, že v obci Ljubercy jeden z členů volební komise vhodil do urny svazek hlasovacích lístků, jak potvrdil záznam z kamery. Urna byla následně zapečetěna a všechny hlasy budou označeny za neplatné. Případ vyšetřuje policie. Podobně po Navalného upozornění na vhození lístků byla zapečetěna i jedna volební urna v Rostově na Donu.

Foto: Alexander Zemlianichenko, ČTK/AP

Kandidát komunistů Pavel Grudinin hlasuje v prezidentských volbách

Na videozáznamu z Dálného východu je podle Navalného zase vidět, že hlasovací lístky už byly v urnách ještě před tím, než se otevřely volební místnosti, byť podle zákona má být urna prázdná a zapečetěná. Dochází podle něj také ke "klasickému" vhazování padělaných hlasovacích lístků do uren.

Foto: Carstensen J?rg, ČTK

Fronta Rusů před ruským velvyslanectvím v Berlíně

Několik volebních pozorovatelů podle moskevského rozhlasu pracovníci volebních komisí vykázali mimo hlasovací místnost s odůvodněním, že jejich doklady jsou zfalšované.

Moskevská média informovala o případech, kdy voliči od komise žádali písemné potvrzení o účasti ve volbách. Potvrzuje to zprávy o tom, že státní instituce a podniky nutily voliče hlasovat pod pohrůžkou sankcí.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Policie a nacionalisté blokují na Ukrajině ruské konzuláty, aby lidé nemohli volitVideo: Reuters

Na Ukrajině nacionalisté zabránili Rusům volit

Státní média informují hlavně o hladkém průběhu voleb na okupovaném Krymu. Na Ukrajině však Rusové nemají šanci, protože ukrajinští nacionalisté bloku přístup na velvyslanectví i konzuláty.

Foto: Efrem Lukatsky, ČTK/AP

Příslušníci praporu Azov blokovali vstup na ruské velvyslanectví v Kyjevě

Podle agentury TASS v Praze už po poledni odevzdalo svůj hlas hodně přes tisíc Rusů. Hojnou účast hlásí prý i konzuláty v Karlových Varech a v Brně.

Reklama

Výběr článků

Načítám