Hlavní obsah

Původ jedu, kterým byl otráven Skripal? Rusko ukázalo na Česko a další tři země

– Moskva • Aktualizováno
Novinky,

Nervově paralytický jed novičok, kterým byl otráven dvojitý agent Sergej Skripal a jeho dcera Julija, pocházel podle ruských zjištění nejspíše z Velké Británie, Slovenska, České republiky nebo Švédska. V sobotu to uvedla mluvčí ruského ministerstva zahraničních věcí Marija Zacharovová. Už dopoledne uvedl pro Interfax ruský zástupce při Organizaci pro zákaz chemických zbraní (OPCW) Alexandr Šulgin, že jed pochází ze západu.

Foto: Henry Nicholls, Reuters

Britští vojáci v protichemických oblecích ve Winterslow u Salisbury

Článek

„Nejpravděpodobněji jsou zdrojem původu této chemikálie země, které od konce devadesátých let prováděly intenzivní výzkum látek z projektu Novičok. To jsou Velká Británie, Slovensko, Česká republika a Švédsko, u USA je to otázka,“ řekla Zacharovová.

Proč jmenovala Českou republiku ze zprávy TASSu jasné není, protože o ní promluvila jen jednou, zatímco další země jsou jmenovány opakovaně.

Pro televizi Rossija 24 uvedla, že Sovětský svaz ani Rusko nikdy žádný jed s tímto názvem nevyvíjelo: „Ještě jednou. Nikdy se ani na území Sovětského svazu v dobách SSSR, ani v Ruské federaci nebo na jejím území, neprováděla studie, která by měla název Novičok. V Rusku ani v Sovětském svazu se slovo novičok nikdy nepoužilo v souvislosti s vývojem chemických látek. Toto slovo bylo použito jako název jistých chemických látek na Západě.“

Tím nicméně zcela nepopřela vývoj takové látky v SSSR, jen uvedla, že nikdy žádná chemická sloučenina nenesla tento název.

Zdůraznila, že v devadesátých letech řada ruských vědců utekla na Západ: „Vzali s sebou technologie, se kterými pracovali, a v západních státech je dále vyvíjeli, zejména v USA, ve Velké Británii, na Slovensku a ve Švédsku. Tehdy se objevilo překvapující označení novičok.“ Podle ní slovo novičok použila Velká Británie, aby mohla obvinit Rusko.

Ministři zahraničí Martin Stropnický i obrany Karla Šlechtová (oba ministři v demisi ANO) se nicméně v sobotu odpoledne ohradili proti tvrzení ruského ministerstva zahraničí, že smrtící látka novičok mohla pocházet z ČR. [celá zpráva]

Další vývoj probíhal v Británii a v USA 

I ruský zástupce při Organizaci pro zákaz chemických zbraní (OPCW) Alexandr Šulgin zdůraznil, že po rozpadu SSSR mnoho ruských expertů odešlo na západ a tam se pokračovalo ve výzkumu, takže jed mohl pocházet ze západních laboratoří.

„S velkou pravděpodobností je možné předpokládat, že látka použitá v Salisbury pochází z laboratoří západních zemí, kde podobný vývoj probíhal, jak víme z dostupných otevřených zdrojů,“ řekl agentuře Interfax Šulgin a jmenoval i západní země, odkud mohl jed pocházet: „Abych dlouho nechodil okolo, přímo vám tyto země jmenuji. Je to v první řadě Velká Británie a taky USA.“

Šulgin řekl, že výzkum neruotoxinů probíhal od počátku 70. let v obou supervelmocích. V Sovětském svazu stejně jako „v USA a v dalších zemích začali s vývojem a výzkumem s cílem vytvořit nové vzorce vysoce toxických chemikálii, přičemž v Sovětském Svazu a v USA rozpracovávali nervověparalytickou látku VX“.

Zmínil i to, jak se mohly dostat výsledky sovětského výzkumu na Západ: „V devadesátých letech západní tajné služby odvezly z Ruska skupinu našich chemických expertů spolu s některými dokumenty o výzkumu v časech Sovětského svazu. Západní země, a my víme jaké, s využitím těchto dokumentů pokračovaly ve vývoji, a nakonec dosáhly určitých výsledků.“

Zdůraznil přitom, že analýza jedu použitého k otrávení agenta, probíhala v britském vojenském ústavu Port Down: „Právě tam probíhaly britské vojenské chemické programy.”

Stojí za útokem Rusko? 

Británie, Spojené státy, Francie a Německo tvrdí, že za útokem bývalého agenta a jeho dcery stojí Rusko. Jed do Británie přivezla Skripalova dcera Julija ve svém zavazadle.

Podle šéfa britské diplomacie Borise Johnsona jejich otrávení nařídil s nejvyšší pravděpodobnostní osobně ruský prezident Vladimir Putin. Kreml to rezolutně odmítá. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám