Hlavní obsah

Ve Velké Británii zemřel další Rus, blízký přítel někdejšího kritika Kremlu

Londýn
Aktualizováno

Ruský emigrant Nikolaj Gluškov, blízký přítel miliardáře Borise Berezovského, byl nalezen ve svém londýnském domě mrtvý, napsal server deníku The Guardian. Příčina smrti není zatím známa. Tělo Gluškova objevili členové jeho rodiny v pondělí večer. O smrti 68letého bývalého Berezovského spolupracovníka informoval na Facebooku zakladatel listu Moscow Times Damian Kudrjavcev.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Případu jeho úmrtí se budou věnovat detektivové protiteroristické brigády. Londýnská metropolitní policie uvedla, že je to z preventivních důvodů vzhledem k jeho minulosti a okolí. Dokud nebude provedena pitva, je Gluškova smrt označena za nevysvětlenou.

Gluškov pracoval v 90. letech jako náměstek generálního ředitele ruských státních aerolinek Aeroflot, které podle obvinění Moskvy spolu s Berezovským údajně připravil o stamilióny dolarů. V roce 1999, kdy se Berezovskij nepohodl s Vladimirem Putinem a uprchl do Británie, byl obviněn z praní špinavých peněz a podvodů.

Ve vězení strávil Gluškov pět let a propuštěn byl v roce 2004. Poté se odstěhoval také do Velké Británie, kde dostal politický azyl.

Server listu The Guardian napsal, že Gluškov poskytl v roce 2011 důkazy místnímu soudu ve prospěch Berezovského v jeho podnikatelském sporu s dalším ruským oligarchou Romanem Abramovičem, který s Putinem naopak udržuje dobré vztahy. Berezovskij obvinil Abramoviče, že ho obral v přepočtu o pět miliard dolarů.

Informace o smrti Gluškova přichází jen pár dnů poté, co byl v Salisbury otráven, zřejmě nervovou látkou zvanou Novičok bývalý ruský špión v britských službách Sergej Skripal se svou dcerou Julií. Britská vláda se domnívá, že je za útokem Moskva, ta to ale popírá. [celá zpráva]

Policie na toto konto uvedla, že neexistuje přímý důkaz, že by Gluškova smrt měla s otravou bývalého ruského agenta souvislost.

Podivná smrt miliardáře

Berezovskij zemřel v roce 2013. Jeho tělo bylo nalezeno oběšené v domě v hrabství Berkshire, kde žil. Gluškov vždy pochyboval o tom, že by oligarcha spáchal sebevraždu. V rozhovoru pro The Guardian uvedl, že verzi o sebevraždě nevěří. „Jsem přesvědčen, že byl Boris zavražděn. Mám naprosto odlišné informace než ty, které byly zveřejněny v médiích,“ řekl Gluškov.

Policie ale uvedla, že smrt Berezovského odpovídá oběšení a že nenašla stopy po žádném zápasu. Vyšetřovatel ale nevyloučil možnost, že se na jeho smrti podílel někdo cizí.

Pochybnosti do případu ruského miliardáře vnesl i Alexander Litviněnko, který byl v roce 2006 v Británii otráven pravděpodobně ruskými agenty. Ten v roce 1998 obvinil své nadřízené, že mu nařídili Berezovského zavraždit.

Litviněnko získal roce 2001 politický azyl v Británii, přijal britské občanství a pracoval pro tamější tajnou službu. Zemřel po útoku radioaktivním poloniem 210. Ještě před smrtí obvinil ze své vraždy Putina.

Reklama

Výběr článků

Načítám