Hlavní obsah

Noční můra pro EU. Italové dali ve volbách přednost populismu a krajní pravici

Řím

Opustí Itálie euro? Tímto titulkem uvádí deník The Daily Mail analýzu situace po tamějších volbách. Výsledky jsou noční můrou pro Evropskou unii. Italští voliči dali přednost populistickým a krajně pravicovým stranám, tradiční strany zcela propadly, píše britský deník.

Foto: Giuseppe Lami, ČTK/AP

Sčítání volebních výsledků v Itálii

Článek

Volby v Itálii vyhrála středopravá koalice (kolem 37,5 procenta hlasů), v níž jsou nejvýraznějšími silami protiimigrační a euroskeptická Liga severu (LN) Mattea Salviniho a strana Vzhůru, Itálie (FI) expremiéra Silvia Berlusconiho. [celá zpráva]

Jako nejsilnější jednotlivá strana z voleb vzešlo protestní Hnutí pěti hvězd (M5S) se zhruba 32,2 procenta hlasů. Formace levého středu kolem vládnoucí Demokratické strany (DP) získala přibližně 23 procent hlasů.

Jih a hlavní italské ostrovy, Sicílii a Sardinii, jednoznačně opanovalo Hnutí pěti hvězd, severu dominuje středopravá koalice. Strany levého středu si udržely pouze dvě enklávy na severu - Toskánsko a autonomní region Tridentsko-Horní Adiže (jižní Tyrolsko) u hranic s Rakouskem.

Šéfka francouzské krajně pravicové Národní fronty Marine Le Penová blahopřála Matteu Salvinimu a na Twitteru výsledky komentovala slovy: „Evropská unie má špatný večer“. Salvinimu blahopřál také nizozemský předák odpůrců islámu a předseda Strany pro svobodu Geert Wilders.

„Je to mimořádné vítězství, které mě naplňuje hrdostí, radostí a pocitem zodpovědnosti," řekl Salvini. Středopravá koalice má nyní podle něj „právo a povinnost vládnout”.

Chybí jim většina

Ačkoli populisté triumfují, pro další vývoj země je ve hře velké množství povolebních variant. Středopravá koalice totiž nezískala parlamentní většinu. Počítání výsledků voleb nebylo ještě u konce a už se o vedení země hlásili hned dva zájemci.

Prvním je již zmíněný šéf Ligy severu Salvini, který slibuje vyřešit problém migrace. „Liga má jasnou představu, jak ho vyřešit,“ uvedl. Stále trvá na tom, že euro je pro Itálii „špatné, je to špatná volba”. Oznámil také, že „drží slovo a závazky vůči středopravé koalici”.

Zdá se tedy, že možnost vstoupit do vlády s Hnutím pěti hvězd je vyloučená, protože partaje dohromady nepřekonají potřebnou většinu k pohodlnému sestavení vlády. Jedna či druhá strana tak bude muset s dalšími potenciálními partnery vyjednávat. Varianty vlády Hnutí pěti hvězd a Ligy severu se obávali někteří politici evropských institucí a některá italská média.

O nárok na sestavení nové vlády se ale přihlásil také Luigi Di Maio, šéf Hnutí pěti hvězd. „Jsme politická síla, která reprezentuje celý národ, zastupujeme celou zemi od Val d'Aosta po Sicílii,“ prohlásil a pokračoval: „Je naší povinností dát Itálii vládu... Jsme politickou silou, která zastupuje celou zemi, což o ostatních formacích říci nemohu. Z této pozice bychom měli vládu nevyhnutelně sestavit my."

Hnutí je podle něj „připraveno jednat se všemi stranami”, třebaže dříve možnost koalice zavrhovalo. Dialog podmiňuje tím, že základem bude program hnutí. Di Maio už vyjednává s menší levicovou stranou Svobodní a rovní (LeU) Pietra Grassa, která získala něco přes tři procenta hlasů. Hnutí svého času horovalo pro odchod z eurozóny, nyní tvrdí, že čas na rozloučení se s eurem je pryč.

Strach z patu

„Myslím si, že vůle italského lidu je velmi jasná,“ řekl Claudio Borghi z Ligy severu televizi Sky News. Výsledky voleb podle něj vyslaly jasnou zprávu do Bruselu. „Je to velmi silná zpráva," dodal.

Politolog a ekonom Lorenzo Codogno na základě volebních výsledků upozorňuje, jak obtížné bude budovat koaliční vládu.

Patová situace by podle jeho slov mohla značně zadlužené Itálii zkomplikovat situaci. Italské akcie zahájily obchodování poklesem o jedno procento. Ztrácejí hlavně italské bankovní společnosti vzhledem k tomu, že vlastní velkou část státních dluhopisů. Akcie mediální společnosti Silvia Berlusconiho Mediaset se propadly o téměř pět procent.

„Itálie zdaleka nevyřešila všechny své dlouhodobé problémy a nyní jí přibudou další. Připravte se na dlouhá a složitá jednání," řekl Codogno.

Italský parlament by se měl poprvé sejít 23. března. Italský prezident Sergio Mattarella zahájí formálně rozhovory o nové italské vládě zřejmě na počátku dubna.

Reklama

Výběr článků

Načítám