Hlavní obsah

V Itálii zvítězila pravice a populisté

Řím

Překvapení se nekoná, volby v Itálii vyhrála středopravá koalice Centro destra, v níž jsou hlavními silami strana Vzhůru, Itálie (FI) expremiéra Silvia Berlusconiho a protiimigrační a euroskeptická Liga severu (LN). Získala 37 procent hlasů. Nejsilnější jednotlivou stranou se ziskem 32,68 procenta hlasů je populistické protestní Hnutí pěti hvězd (M5S). Strany levého středu volilo přibližně 23 procent voličů. Žádný politický blok nezískal parlamentní většinu.

Foto: Andrew Medichini, ČTK/AP

Šéf Hnutí pěti hvězd Luigi Di Maio

Článek

Výsledky sice stále nejsou finální, ale chybí sečíst už jen necelé tři desítky okrsků z celkových 61 401. Čísla se tak už nijak zásadně nezmění.

Šéf M5S Luigi Di Maio si podle informací agentury ANSA nárokuje právo sestavit vládu. „Je naší povinností dát Itálii vládu... Jsme politickou silou, která zastupuje celou zemi, což o ostatních formacích říci nemohu. Z této pozice bychom měli vládu nevyhnutelně sestavit my,” řekl Di Maio. Hnutí je podle něj „připraveno jednat se všemi stranami” - M5S je nově ochotno jít do vládní koalice s dalším partnerem, což dříve rázně odmítalo.

Výsledky voleb do italské sněmovny (v %)
Hnutí pěti hvězd37
Centrodestra32,68
Centrosinistra22,85
Liberie e uguali (Svobodní a rovní)3,39
Zdroj: ANSA

Kvůli volebnímu fiasku se rozhodl odstoupit z vedení Demokratické strany (DS) její šéf, bývalý premiér Matteo Renzi. Strana získala méně než 20 procent hlasů. [celá zpráva]

Výsledky voleb do italského senátu (v%):
Centrodestra37,49
Hnutí pěti hvězd32,22
Centrosinistra22,99
Liberie e uguali (Svobodní a rovní)3,28
Zdroj: ANSA

Francouzský prezident Emmanuel Macron bude čekat na to, koho italský prezident Sergio Mattarella pověří sestavením vlády. V souvislosti s výsledkem italských voleb připomněl, že Itálie čelila silnému migračnímu tlaku.

„Uvědomuji si, že ve světě, v němž žijeme, můžete bránit krásné ideály, ale nemůžete je bránit, a při tom pomíjet brutalitu kontextu,” citovala Macrona agentura AFP. „A Itálie nepochybně trpěla měsíce a měsíce pod tlakem migrace. Tento velmi silný tlak migrace je kontextem, na nějž bychom měli pamatovat,” pokračoval.

Hnutí pěti hvězd se označuje jako protestní strana, která by mohla obrodit italskou politiku. Stojí na internetové platformě. Jeho členové o kandidátech i stanoviscích hlasují na internetu, který propagují jako nástroj přímé demokracie, a propůjčují tak straně image transparentního a rovnostářského hnutí.

Formaci založil v říjnu 2009 komik Beppe Grillo, ale její nynější tvář je značně umírněnější. Program hnutí klade důraz na hospodářskou agendu a na boj s korupcí. Strana během předvolební kampaně utlumila svou dříve euroskeptickou rétoriku. M5S se staví radikálně k migraci, chce vyhostit do zemí původu stovky tisíc lidí, kteří v Itálii přebývají bez dokumentů.

Italský politický systém je v Evropě ojedinělý v tom, že obě komory mají stejné pravomoci, volí se zároveň na obdobný počet let.

Reklama

Výběr článků

Načítám