Hlavní obsah

Z trosek vybombardovaného syrského domu zachránili batole

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Damašek

Dobrovolným záchranářům ve městě Duma na jihozápadě Sýrie se podařilo vyprostit z trosek vybombardovaného domu živé batole. Boje v oblasti probíhají i přesto, že Rada bezpečnosti schválila třicetidenní příměří z humanitárních důvodů. To ale v oblasti nedodržují jednotky bojující za syrského prezidenta Bašára Asada.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Záchranáři vytáhli v syrské Dumě z trosek po náletech živé dítěVideo: Reuters

 
Článek

Batole z trosek vytáhl příslušník takzvaných bílých přileb, což jsou dobrovolníci, kteří v bombardovaných a ostřelovaných místech pomáhají civilistům. Muž otřesené a zraněné dítě odnesl do sanitky. Není jasné, jak dlouho v troskách bylo.

Ke klidu zbraní vyzvala v sobotu v rezoluci Rada bezpečnosti OSN, která žádala, aby se příměří v Sýrii začalo dodržovat bezodkladně a trvalo nejméně 30 dní. Jeho cílem má být podle Rady bezpečnosti právě umožnění humanitární pomoci do obléhaných oblastí a evakuace zraněných a nemocných.

Po vyhlášení příměří sice ostřelování pokračovalo, ale bylo slabší. Od úterý se Rusko zavázalo po dobu 30 dní dodržovat klid zbraní mezi 9. a 14. hodinou. V pondělí to oznámil ruský ministr obrany Sergej Šojgu s tím, že bude otevřen humanitární koridor.

Rezoluce byla přijata zejména v reakci na zintenzivnění bombardování východní Ghúty letadly syrského režimu podporovaného Ruskem. Jen za poslední týden tam zahynulo přes 520 civilistů. Ve Východní Ghútě je v obležení vládních jednotek na 400 tisíc lidí, jimž se nedostává potravin, léků a téměř vyčerpána je už i zdravotní pomoc.

Reklama

Výběr článků

Načítám