Hlavní obsah

Obálku s bílým práškem dostávají postupně v Moskvě další velvyslanectví

Moskva

Obálku s bílým práškem dostaly v Moskvě kromě českého velvyslanectví také ambasády Nizozemska, Maďarska, Francie, Rumunska, Bulharska, Plska, Itálie, USA, Kanady a zastoupení OSN, napsal ve čtvrtek server The Moscows Times. Prášek, který obsahuje insekticid fipronil se se může objevit ještě na dalších diplomatických misích, uvedla agentura TASS.

Foto: Maxim Shemetov, Reuters

Moskva. Ilustrační foto

Článek

Nizozemské velvyslanectví potvrdilo serveru The Moscows Times příjem obálky. „Jako mnoho jiných velvyslanectví jsme obdrželi obálku s neznámou látkou. Kontrola zjistila, že prášek nebyl škodlivý," uvedlo nizozemské velvyslanectví v prohlášení.

„Během 14. a 15. února dostalo obálky s práškem přes deset zahraničních diplomatických úřadů. Možná, že toto číslo není konečné. Některá velvyslanectví dostávají podobnou korespondenci dále,“ řekl zástupce ruské rychlé zásahové služby a dodal: „Zdá se, že všechny zásilky byly odeslány ve stejný den“.

Obálku s bílým práškem dostalo ve čtvrtek také české velvyslanectví. Kvůli zásilce musela být část ambasády evakuována, i když prášek byl neškodný. [celá zpráva]

Podle informace ruské policie byl při analýze prášku nalezen insekticid fipronil. Látka bývá součástí přípravků proti blechám, vším a klíšťatům. Nesmí se podávat zvířatům, jejichž maso konzumují lidé, a podle Světové zdravotnické organizace je mírně toxická. Podle ruské policie nepředstavuje žádné nebezpečí.

Fipronil se ocitl v centru pozornosti loni v létě, kdy se na mnoha evropských trzích objevila vejce se zbytky této látky. V Evropě pak byly vybity milióny slepic.

Reklama

Výběr článků

Načítám