Hlavní obsah

Maďarsko musí podle Orbána zachovat křesťanskou kulturu i pro ateisty

Právo, Ivan Vilček
Budapešť

Maďarsko musí v době pokračujícího přílivu migrantů zachovat svou křesťanskou kulturu a země Visegrádu (Polsko, Česko, Maďarsko a Slovensko) musí prosazovat své národní zájmy. Pro regionální týdeník Veszprémi 7 Nap to řekl maďarský premiér Viktor Orbán.

Foto: MTI

Maďarský premiér Viktor Orbán

Článek

Země V4 podle Orbána intenzivně spolupracují v otázkách ochrany svých potřeb, odmítají přijímat migranty na základě kvót a kvůli tomu se prý octly v nemilosti Bruselu.

„Musíme udržet svou křesťanskou kulturu - v ní se cítí doma každý Maďar, bez ohledu na to, zda je někdo věřící či ne,“ zdůraznil Orbán.

„Migraci je potřeba zabrzdit, nikoliv podporovat. Místo toho, abychom přesouvali velké masy migrantů z jednoho místa na druhé, bychom měli soustředit své síly na pomoc každému tam, kde se narodil, aby měl šanci žít důstojný život ve své vlasti,“ dodal předseda maďarské vlády.

Belgický premiér Charles Michel před časem kritizoval státy visegrádské čtyřky, které v otázce migrace „odmítají jednat solidárně“ se zbývajícími členy Evropské unie. Podle něj by se mělo v záležitostech migrační a azylové politiky dospět ke shodě do červnového summitu, aby se spor nerozhodoval prostou většinou.

„Maďarsko nikdy nebude zemí přistěhovalců,“ reagoval šéf maďarské diplomacie Péter Szijjártó. Slova předsedy belgické vlády označil za ultimátum, kterému se podle něj Maďarsko nikdy nepodřídí. „Maďarsko nikdy nepřijalo, ani nepřijme žádného migranta, který přijde nelegálně,“ dodal maďarský ministr zahraničí. Zdůraznil, že země V4 nechtějí být vystaveny teroristické hrozbě, která podle něj přichází s uprchlíky.

Reklama

Výběr článků

Načítám