Hlavní obsah

Johnson strašil vznikem evropského superstátu. Nejsme USA, sepsul ho Juncker

Lonýdn/Brusel

Tvrdě zareagoval na středeční vystoupení britského ministra zahraničí Borise Johnsona hájícího brexit předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker. Podle něj v Evropě žádný superstát nevzniká. Johnson hájil odchod právě poukazem na to, co všechno Unie chystá a lidi to ani netuší.

Foto: Peter Nicholls, Reuters

Šéf britské diplomacie Boris Johnson

Článek

Podle Johnsona existují tři důvody nechuti k brexitu: geostrategické obavy, že Velká Británie je příliš malá, aby si mohla dovolit tu chybu opustit velkou mezinárodní skupinu, hospodářské obavy a pocit, že země změnila narýsovanou cestu.

Lidé podle Johnsona nechtějí brexit, protože nevědí, co EU dělá, co znamená, co jsou její cíle. Proto prý nechápou, že je nutné odejít.

Foto: Francois Lenoir, Reuters

Předseda Evrpské komise Jean-Claude Juncker

Proti podobným výrokům britských politiků se okamžitě ohradil předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker: „Někteří britští politici odmítají pravdu, předstírají, že jsem hloupý paličatý federalista, že preferuji evropský superstát. Jsem jasně tvrdě proti evropskému superstátu. Nejsme Spojené státy americké, jsme Evropská unie. A Evropská unie nemůže být budována proti evropským národům.“

Johnson se ve své řeči snažil vyvrátit všechny obavy. „Brexit není důvodem ke strachu, ale k radosti,“ řekl mimo jiné. Naléhal na občany, aby se „sjednotili za tím, v co všichni věříme, v sebejistou a ven směřující Británii.“

Svým příznivců vzkázal, že by z brexitu neměli mít „škodolibou radost“. „Musíme akceptovat, že mnozí (odpůrci brexitu) jsou hnáni ušlechtilým sentimentem“. Vyzval i k solidaritě s evropskými sousedy. Brexit by podle něj neměl být „ukazováním vítězného V z Doverských útesů“.

Foto: Peter Nicholls, Reuters

Britský ministr zahraničí Boris Johnson při projevu o brexitu

Ministr zdůraznil, že odchod velké Británie z EU je nezvratitelný. Tvrdě se postavil proti výzvám k uspořádání druhého referenda o brexitu. To by podle něj bylo „katastrofální chybou, která by mohla vést k trvalému a nevymazatelnému pocitu zrady.“

Podle něj je dobré opustit celní unii, protože se budou dát vyjednat výhodnější tarify na dovoz z rozvíjejících se zemí. Podle něj musí po brexitu Spojené království získat kontrolu nad regulacemi a tarify a pokračování situace, kdy by podléhalo nařízením EU, by bylo netolerovatelné a nedemokratické.

Zdůraznil, že Britové by neměli podléhat zákonům vytvořeným v zahraničí. Mluvil ovšem dvojznačně. Podle něj dává smysl, aby si Británie v určitých oblastech udržela společné standardy s evropskou sedmadvacítkou. Ovšem volba, o které oblasti půjde, musí být na Britech. EU požaduje, aby i v přechodném období platila v Británii nadále unijní pravidla, a to i nově přijatá.

Foto: Simon Dawson, ČTK/AP

Britský ministr zahraničí Boris Johnson

Johnson byl prvním z britských ministrů, kteří pronesli řeč, v níž vláda premiérky Theresy Mayové ukazuje cestu k brexitu v době, kdy sílí hlasy odmítající odchod.

Rozdělená je však nejen celá Británie, ale i sama konzervativní strana, Na dotaz listu The Sun, zda může lidem garantovat, že tento rok neodstoupí, když se kabinet odchýlí od jeho vize brexitu, pravil Johnson vyhýbavě: „Všichni jsme velmi šťastní, že můžeme sloužit (ve vládě), a já jsem jedním z nich.”

Reklama

Výběr článků

Načítám