Hlavní obsah

Paříž se připravuje na stoletou povodeň

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Paříž

Pařížané a návštěvníci francouzské metropole byli varováni, aby se drželi co nejdál od Seiny. Hrozí stoletá povodeň. Hladina řeky se hrozivě zvyšuje a brzy by mohla překonat hranici 6,1 metru a vystoupat tak nejvýš za posledních sto let. Pařížané mají na přípravu ještě několik dní. Seina bude nejspíš kulminovat v sobotu. Informovala o tom agentura AFP.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Seina v Paříži nebezpečně stoupáVideo: Reuters

 
Článek

„Není otázkou, zda povodeň přijde, ale kdy k tomu dojde,“ konstatovala asistentka pařížské primátorky Colombe Brosselová. Radnice vyhlásila oranžový, tedy druhý nejvyšší stupeň pohotovosti. Přerušena byla říční doprava, dopravní podnik zavřel několik stanic metra a k evakuaci vzácných exponátů se chystají muzea d'Orsay i Louvre.

Hladina řeky se ve středu ráno u Slavkovského mostu zastavila na značce 5,1 metru. Meteorologové ale varovali, že v sobotu může stoupnout až na 6,2 metru, což by bylo o deset centimetrů více než v roce 2016. Tehdy Seina s hladinou 6,1 metru dosáhla maxima za posledních zhruba sto let a čtyř metrů nad běžnou úrovní.

Původní předpověď kulminace řeky na pátek byla odložena o den, protože se na většině francouzského území očekávají v průběhu pátku další deště.

Foto: Christophe Ena, ČTK/AP

Pařížská radnice dnes varovala obyvatele francouzské metropole, aby se nevydávali Seině.

Přípravy na katastrofu 

„Přistoupíme k povodňovému plánu, až Seina dosáhne hladiny 5,08 metru,“ hlásil ještě ve středu dopoledne deníku The Guardian nejmenovaný pracovník Louvru. Tuto hranici už ale řeka překonala a panují obavy, že hladina řeky vystoupá mnohem výš. Při povodni z roku 1910 vystoupala Seina dokonce do výšky 8,62 metru a Paříž se již několik let připravuje na to, že se bude situace opakovat. Něco takového by mělo katastrofální následky.

Foto: Christophe Ena, ČTK/AP

Hladina Seiny v Paříži neustále stoupá.

Doprava na Seině byla zcela přerušena. Plout nesmějí výletní lodi a vyklidit kotvící plochy musely také hausbóty. Velitel pařížské policie Michel Delpuech vyzval všechny, kdo se přiblíží k řece, aby byli mimořádně opatrní.

Uzavřeny již byly stanice podzemky Saint-Michel Notre-Dame, Musée d’Orsay a Champ de Mars near poblíž Eiffelovy věže.

Foto: Christophe Ena, ČTK/AP

Hladina Seiny stále stoupá, kulminovat by měla až v sobotu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám