Hlavní obsah

Puigdemont se setkal s předsedou katalánského parlamentu. Jednali o nové vládě

– Brusel

Předseda katalánského parlamentu Roger Torrent a bývalý katalánský premiér Carles Puigdemont se ve středu setkali v Bruselu, aby jednali o nové katalánské vládě. Na jejího předsedu kandiduje opět Puigdemont, jemuž ale v případě návratu do vlasti hrozí zatčení kvůli obvinění za snahy o nezávislost Katalánska. Není proto jasné, jak se premiérem stane.

Foto: Yves Herman, Reuters

Katalánský expremiér Carles Puigdemont během jednání s katalánským předsedou parlamentu Rogerem Torrentem.

Článek

„Ideální by byla osobní účast. Jsou ale i jiné možnosti a žádnou z nich nevylučujeme,” řekl Puigdemont.

Osobní účast Puigdemonta nevyloučil ani Torrent. „Mou úlohou je naplánovat zasedání parlamentu s kandidátem, kterého bude chtít většina poslanců, a to je premiér Puigdemont,” řekl novinářům v Bruselu Torrent.

Madrid Kataláncům zavřel zastupitelský úřad

Španělské úřady ve středu až „do odvolání” uzavřely katalánské zastoupení v Bruselu. Důvodem podle deníku La Vanguardia bylo zabránit schůzce Torrenta s Puigdemontem.

Mluvčí katalánského expremiéra Joan Maria Piqué před katalánským zastoupením v Bruselu novinářům řekl, že nebyl vpuštěn do budovy. Podle něj ale španělské úřady nemají právo schůzce zabránit.

„Tohle není španělské území, je to území belgické,” řekl Puigdemontův mluvčí. Později oznámil, že schůzka se uskuteční v sídle Evropské svobodné aliance (EFA). Puigdemont označil záměr Madridu zabránit schůzce za „nedůstojný”.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám