Hlavní obsah

Turci a Kurdové se porvali na letišti v Hannoveru

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hannover

V hromadnou bitku mezi Kurdy a Turky se změnila pondělní demonstrace na terminálu B letiště v německém Hannoveru-Langenhagenu. Kurdové tak vyjadřovali svůj nesouhlas s tureckou ofenzívou na severu Sýrie. Na místě bylo asi 180 lidí, zhruba dvě desítky z nich se dostaly do pěstní konfrontace, uvedla policie.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Turci a Kurdové se porvali na demonstraci na letišti v HannoveruVideo: Reuters

 
Článek

Skupina Kurdů měla vlajky a z jejich hloučku se ozývala hesla „Fašista Erdogan“. To ovšem pobouřilo turecké pasažéry, kteří se odbavovali na let Turkish Airlines do Istanbulu, a pustili se demonstrantů. Policie musela použít pepřový sprej, aby se jí podařilo obě strany od sebe dostat a získat nad situací kontrolu.

Policisté zahájili vyšetřování ve čtyřech případech kvůli spáchání trestného činu ublížení na zdraví a ve dvou případech kvůli majetkové újmě. Let do Istanbulu byl kvůli incidentu o více než 30 minut zpožděn.

Incidenty po celém Německu

Nebyl to ovšem jediný incident, který se ten den odehrál. Problémy se objevily také v jiných německých městech. V noci na neděli byla barvou poničena turecká mešita v Lipsku, což podle policejního mluvčího také souvisí s událostmi v Afrínu na severu Sýrie.

Rovněž v Mindenu v Severním Porýní-Vestfálsku někdo rozbil okna sídla sdružení tureckých muslimů DITIB a stěny postříkal barvou.

Turecko zahájilo v sobotu rozsáhlou ofenzívu proti kurdským silám v severozápadní Sýrii. „Operace Olivová ratolest” je zaměřena na jednotky kurdských lidových ochranářů (YPG). Turecké ozbrojené síly zřejmě také používají německé tanky.

Ankara operaci v Afrínu zdůvodňuje tím, že oblast ovládá syrská kurdská milice YPG, která je součástí Syrských demokratických sil (SDF) a kterou Ankara považuje za teroristickou skupinu s vazbami na kurdské povstalce v Turecku.

V loňských bojích proti Islámskému státu (IS) byla SDF nejvýznamnějším pozemním spojencem mezinárodní letecké koalice vedené Spojenými státy. Radikálové z IS loni přišli o většinu území v Iráku a v Sýrii, ale nadále podnikají krvavé teroristické útoky.

Reklama

Výběr článků

Načítám