Hlavní obsah

U ostrova Lanzarote se utopilo nejméně sedm migrantů

U Lanzarote, jednoho z Kanárských ostrovů, se utopilo nejméně sedm migrantů z jižní Afriky, kteří se chtěli na gumovém člunu dostat do Španělska. Jeden muž je v kritickém stavu v nemocnici, napsala agentura DPA.

Foto: Darrin Zammit Lupi, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Někteří běženci se utopili, další zemřeli na následky podchlazení. Ve člunu byla objevena těla bez známek života, uvedla DPA. Podle předběžných údajů bylo na člunu 27 lidí. Dva z přeživších skončili v péči lékařů, jeden je v kritickém stavu. Dalších 18 bylo v relativně dobrém zdravotním stavu.

Právě ostrovy Španělska v Atlantiku jsou vedle jižní Itálie hlavním cílem, kam směřují plavidla přepravující migranty, kteří se snaží dostat do Evropy. Vulkanický ostrov Lanzarote je nejsevernějším z větších Kanárských ostrovů.

Španělsko loni zaznamenalo výrazný nárůst migrace z Afriky, i když v absolutních číslech je stále nesrovnatelný s migrační vlnou přes Itálii. Podle Úřadu vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR) do Španělska dorazilo v loňském roce z afrických zemí 27 250 běženců, což je skoro dvojnásobek oproti roku 2016, kdy jich bylo 14 100.

Reklama

Výběr článků

Načítám