Hlavní obsah

Macron přicestoval na návštěvu Číny, jde mu hlavně o obchod

Peking

Francouzský prezident Emanuel Macron zavítal do Číny. Podobně jako dříve český prezident Miloš Zeman přicestoval Macron do říše středu, aby vyztužil vzájemné ekonomické vztahy obou zemí. V pondělí o tom informoval server France 24.

Foto: Andy Wong, ČTK/AP

Francouzský prezident Emmanuel Macron a jeho čínský protějšek Si Ťin-pching během jednání

Článek

Francouzský prezident se po příjezdu nechal slyšet, že takzvaná Hedvábná stezka nesmí být jednosměrná. „Tyto cesty se nesmějí stát novým nástrojem hegemonie a učinit ze zemí, kterými procházejí, vazaly (Číny),” prohlásil v pondělí Macron.

Termín Hedvábná stezka dříve označoval obchodní trasu spojující čínské město Čchang-an s Malou Asií a Středozemním mořem. Její délka dosahuje asi osmi tisíc kilometrů.

Čínský prezident Si Ťin-pching oznámil svůj ambiciózní plán nové Hedvábné stezky v roce 2013 a na loňském květnovém summitu do něj slíbil investovat 124 miliard dolarů. Peking tvrdí, že cílem stezky je posílit obchodní vztahy Číny s Evropou a dalšími zeměmi. Řada západních států ale Peking podezírá, že chce tímto způsobem především ještě silněji rozšiřovat svou moc. Upozorňují také, že Čína své projekty nastínila jen velmi vágně a že není jasné, zda budou otevřeny Evropanům.

Místo pro Evropany

Svou první návštěvu Číny ve funkci zahájil Macron symbolicky zastávkou ve městě Si-an, kde začínala starobylá Hedvábná stezka. „Hedvábná stezka nebyla v minulosti jen čínská,” řekl Macron v projevu před akademiky, studenty a podnikateli v paláci, který byl za dynastie Tchang více než 220 let královskou rezidencí. „Stezky mohou být jedině sdílené. Nemohou být jednosměrné,” prohlásil Macron.

Francouzský prezident, který přicestoval do Číny s delegací 50 podnikatelů, vyjádřil naději, že francouzské firmy získají větší přístup na čínské trhy. Doufám v nový začátek vztahů EU a Číny na základě "rovných pravidel", prohlásil Macron.

Reklama

Výběr článků

Načítám