Hlavní obsah

Slováci vyrazili pamětní minci s motivem Karlova mostu

– Bratislava
Právo, ivi

Národní banka Slovenska (NBS) vydala při příležitosti 25. výročí rozdělení Československa a vzniku samostatné Slovenské republiky pamětní stříbrnou minci v hodnotě 25 eur (asi 640 korun). Na minci od autora návrhu Pavla Károlyho je mimo jiných symbolů zobrazen i Karlův most a československá vlajka, která se v oblouku mění na slovenskou vlajku, což symbolizuje vznik Slovenské republiky.

Foto: Národní banka Slovenska

Národní banka Slovenska (NBS) vydala u příležitosti 25. výročí rozdělení Československa a vzniku samostatné Slovenské republiky pamětní stříbrnou minci v hodnotě 25 eur.

Článek

Karlův most a slovenská hora Kriváň, jako symboly někdejšího Československa, jsou zobrazeny na líci mince pod zmíněným obloukem. Nad ním je Bratislavský hrad. Na rubu mince je znázorněna mapa Slovenské republiky, symbolická brána do Evropské unie a znak eura, které vyjadřují začlenění země do Evropské unie a eurozóny. Rub obsahuje rovněž datum vzniku samostatné Slovenské republiky.

Slovenská pamětní mince k příležitosti 25. výročí rozdělení Československa

Mince o hmotnosti 31,1 gramu a průměru 40 mm byla vyhotovena v celkovém nákladu 10 100 kusů. Kromě této mince vydala centrální banka u příležitosti výročí vzniku Slovenska v nákladu milión kusů i pamětní dvoueurovou minci.

Obě mince vyrobila slovenská Mincovna Kremnica, která je jedním z nejstarších podniků svého druhu na světě. V roce 1328 ji založil král Karol I. Kremnické dukáty se ve 14. století staly evropskou tvrdou valutou na několik století. V roce 2008 se v Kremnici vyrazily také slovenské euromince.

Reklama

Výběr článků

Načítám