Hlavní obsah

Sociální sítě umí lidi rozdělovat, varoval Obama

– Londýn

Lidstvo by se mělo mít na pozoru před neodpovědným využíváním sociálních sítí a internetu. V rozhovoru na různá společenská i osobní témata to britskému princovi Harrymu řekl bývalý americký prezident Barack Obama. Zejména sociální sítě podle něj zjednodušují pohled na složitou realitu, šíří se po nich zkratkovité dezinformace a společnost to polarizuje.

Foto: Handout, Reuters

Exprezident USA Barack Obama během rozhovoru s britským princem Harrym

Článek

„Jedním z nebezpečí internetu je to, že lidé (na něm) mohou prožívat různou skutečnost. Mohou se izolovat s informacemi, které jen posilují jejich předpojatost. Je otázkou, jak využívat tyto technologie tak, aby nám umožňovaly názorovou rozmanitost a nalézání společné řeči, ale současně nevedly k rozdělování společnosti,“ řekl Obama.

Stanice BBC, pro niž byl rozhovor natáčen, poznamenala, že Obama v té souvislosti nezmínil jméno svého nástupce Donalda Trumpa, který hojně využívá sociální síť Twitter pro svou agendu a často svými příspěvky vyvolává kontroverze.

Podle Obamy každopádně nemůže kontakt na síti nahradit stýkání tváří v tvář. „Sociální sítě jsou opravdu mocný nástroj pro lidi se stejnými zájmy. Mohou se sdružovat, poznávat a spojovat. Pak je ale důležité, aby se od sítě odpojili a potkávali se a seznamovali se na konkrétním místě – v hospodě, kostele nebo ve své čtvrti. Protože na internetu je všechno zjednodušené, a když se s lidmi setkáte, zjistíte, že jsou složití,“ poznamenal exprezident.

Foto: Mark Blinch, Reuters

Barack Obama s princem Harrym na archivním snímku

Obama s princem Harrym hovořil ještě o řadě jiných témat. Kromě jiného mluvil o svém prezidentství, ale i o budoucnosti. Nezapřel, že svět čelí řadě naléhavých problémů, přesto je podle svých slov optimista, který věří, že se lidstvo postaví k těmto problémům zodpovědně a svůj osud vezme do svých rukou.

Dodal, že kdyby si mohl vybrat, kdy se narodit, pak by volil současnost, protože dnešní svět je celkově bohatší, tolerantnější, chytřejší, méně násilnický a zdravější.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Setkání britského prince Harryho s Barackem ObamouVideo: AP

Reklama

Výběr článků

Načítám