Hlavní obsah

Španělský premiér nabídl Kataláncům dialog, ale v rámci zákona

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Madrid/Barcelona

Katalánsko po regionálních parlamentních volbách vstoupí do období dialogu, spolupráce a plurality, prohlásil v pátek španělský premiér Mariano Rajoy v Madridu. S katalánskými politiky je připraven jednat, pokud nebudou porušovat ústavu.

Foto: Sergio Perez, Reuters

Španělský premiér Mariano Rajoy

Článek

„Vládě, která bude ustavena v Katalánsku, chce španělská vláda nabídnout veškerou spolupráci a ochotu ke konstruktivnímu, otevřenému a realistickému dialogu v rámci zákona, abychom vyřešili problémy tamních obyvatel,” uvedl Rajoy.

Španělský premiér také prohlásil, že separatistické strany při čtvrtečním hlasování ztratily podporu, i když méně, než si Madrid přál. Separatistické strany sice v katalánském parlamentu opět získaly absolutní většinu, ale mají o dvě křesla méně než po volbách v roce 2015.

„Nikdo nemůže mluvit jménem Katalánska, když nemá podporu celého regionu. Po volbách je evidentní, že Katalánsko není jednotné, ale pluralitní,” řekl také Rajoy.

Odmítl schůzku s Puigdemontem

Španělský premiér dnes dostal návrh od sesazeného katalánského premiéra Carlese Puigdmenta k jednání v Bruselu nebo na „jiném místě v EU kromě Španělska”. Tam totiž expremiérovi hrozí zatčení kvůli obvinění ze vzpoury v souvislosti s jeho separatistickými snahami. Rajoy na nabídku reagoval vyhýbavě. „Pokud bych se s někým měl sejít, tak s tím, kdo volby vyhrál, a to je paní (Inés) Arrimadasová,” řekl s odkazem na předsedkyni promadridské strany Ciutadans, která ve čtvrtečním hlasování získala nejvíce křesel v katalánském parlamentu.

Foto: Eric Gaillard, Reuters

Ines Arrimadasová z vítězného hnutí Ciudadanos

Na naléhání novinářů Rajoy odpověděl, že bude mluvit s tím, kdo bude „vykonávat úřad katalánského premiéra, bude zvolen, ujme se úřadu a bude se nacházet v takových podmínkách, že s ním bude možné mluvit”. Dodal, že situace nezávisí na čtvrtečních volbách, ale na rozhodnutí justice. Puigdemont je v Bruselu a v případě návratu do Španělska mu hrozí okamžité zatčení; pak bude na soudci, zda na něj uvalí vazbu.

Foto: Virginia Mayo, ČTK/AP

Katalánský expremiér Carles Puigdemont

Převzetí přímé správy Katalánska, k němuž Madrid přikročil koncem října kvůli snahám regionálního vedení o nezávislost, podle Rajoye skončí, až bude nová katalánská vláda. „Datum (ukončení přímé správy) bude takové, jaké stanovil (španělský) Senát: až bude (katalánská) vláda,” řekl Rajoy. Nový katalánský parlament má zasednout do 20 pracovních dnů od voleb. Poté má jeho vedení do deseti pracovních dnů navrhnout kandidáta na premiéra, jehož schvaluje regionální parlament.

„Nepodsouvejte mi ten nejhorší z možných scénářů,” poznamenal Rajoy o možnosti delší přímé správy. Bez bližších podrobností dodal, že byli i lidé, kteří chtěli, aby centrální přímá správa v Katalánsku trvala čtyři roky. „Tohle je velmi výjimečná situace a výjimečná situace má trvat krátce,” uzavřel téma španělský premiér.

Rajoy na tiskové konferenci také odmítl, že by v souvislosti s krizí kolem Katalánska uvažoval o vypsání celostátních předčasných voleb. Reagoval tak na velmi špatný výsledek katalánských lidovců ve čtvrtečních volbách v Katalánsku: získali jen tři křesla v regionálním parlamentu, zatímco po volbách v roce 2015 jich měli 11.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám