Hlavní obsah

Rakousko má novou vládu s nejmladším premiérem v Evropě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vídeň
Aktualizováno

Rakousko má novou vládu: zástupci Rakouské lidové strany (ÖVP) a Svobodné strany Rakouska (FPÖ) složili v pondělí do rukou prezidenta Alexandera Van der Bellena slavnostní přísahu.

Foto: Leonhard Foeger, Reuters

Rakouský prezident Alexander van der Bellen s novým premiérem Sebastianem Kurzem (vlevo)

Článek

V čele kabinetu stojí 31letý lidovec Sebastian Kurz. Koaliční jednání konzervativní ÖVP a protiimigrační FPÖ uzavřely v pátek, přesně dva měsíce po říjnových předčasných volbách. Proti kabinetu s účastí FPÖ, kterou některá média označují za krajně pravicovou, protestovalo v centru Vídně podle agentury DPA zhruba šest tisíc lidí.

Vznikem nové vlády končí po téměř jedenácti letech období, kdy Rakousku vládla velká koalice sociálních demokratů a lidovců (SPÖ). Kurz, který byl v poslední vládě ministrem zahraničí, nahradil ve funkci kancléře Christiana Kerna. Jeho sociální demokraté odcházejí do opozice.

Kurz se stal nejmladším předsedou vlády v Evropě.

Foto: Leonhard Foeger, Reuters

Premiér Kurz se šéfem svobodných Heinz-Christianem Strachem

Jmenování nové rakouské vlády provázely dnes demonstrace. V centru Vídně se sešlo několik tisíc lidí, kteří protestovali především proti účasti FPÖ v kabinetu, ale i proti celkovému posunu vlády doprava. Agentura DPA s odvoláním na rakouskou policii uvedla, že se před Hofburgem shromáždilo 6000 lidí.

Podle agentury APA byli mezi účastníky demonstrace antifašisté, feministky či levicové studentské skupiny. „Nechceme nacistická prasata!”, „Smrt fašismu!” či „Náckové pryč!”, volali někteří účastníci demonstrace. Na řadě transparentů s obrázky z dob druhé světové války protestující kritizovali „krátkou paměť” Rakouska. Využili přitom slovní hříčky: jméno nového kancléře znamená v němčině „krátký”. Kurz protesty označil za „legitimní”.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám