Hlavní obsah

Ruský exministr Uljukajev dostal osm let za přijetí úplatku

– Moskva • Aktualizováno

Ruský soud v pátek poslal na osm let do vězení exministra hospodářství Alexeje Uljukajeva za přijetí úplatku ve výši dvou miliónů dolarů (bezmála 44 miliónů Kč) od ropného koncernu Rosněfť. Politik má také zaplatit pokutu ve výši 130 miliónů rublů (zhruba 48 miliónů Kč), napsala agentura TASS. Obhajoba již oznámila, že se proti verdiktu odvolá.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Ruský exministr Uljukajev před soudemVideo: Reuters

 
Článek

Exministr podle soudkyně požadoval úplatek od šéfa ropného giganta Rosněfť Igora Sečina za souhlas s pohlcením menší výnosné firmy Bašněfť. Sám Sečin, považovaný za chráněnce prezidenta Vladimira Putina, se na lavici svědků nedostavil a soud se spokojil s výpověďmi z vyšetřování a se svědectvím generála tajné služby, který stojí v čele bezpečnostní služby koncernu. Soudkyně v pátek prohlásila, že exministrova vina byla prokázána důkazy předloženými obžalobou.

Prokuratura navrhovala trest deset let vězení a pokutu ve výši půl miliardy rublů (183 miliónů korun), zatím obhájci žádali plné zproštění viny. Podle agentury Interfax dostal Uljukajev minimální trest, k němuž mohl být na základě obvinění odsouzen.

Soudkyně navíc zakázala Uljukajevovi činnost ve státních orgánech po dobu osmi let od výkonu trestu.

Byla to provokace, tvrdí

Uljukajev obvinění z korupce ve svém posledním slově odmítl a tvrdil, že se stal obětí „strašlivé a nemilosrdné provokace”, jejíž „autor se rozplynul, zůstal po něm jen smrad”. Před zahájením pátečního líčení prohlásil, že očekává spravedlivý rozsudek. Sečina následně hodlá za lživou výpověď pohnat k odpovědnosti.

Zatčení exministra vyvolalo loni v listopadu v Moskvě šok: poprvé od zániku Sovětského svazu byl zatčen úřadující člen federální vlády.

Uljukajev v pátek před soudním líčením novinářům popsal den svého zadržení. „Stalo se to velmi rychle, přijdeš tam (do sídla Rosněfti), divíš se, proč ti jde naproti člověk v oblečení určeném k rybolovu (Sečin). Následně začínáš chápat, že je něco špatně, ale reagovat už nestíháš,” citovala exministra ruská verze zpravodajského serveru BBC.

Reklama

Související články

Putin odvolal ministra podezřelého z korupce

Ruský prezident Vladimir Putin ztratil důvěru v zatčeného ministra pro hospodářský rozvoj Alexeje Uljukajeva a zbavil ho funkce. Novinářům to v úterý v Moskvě...

Výběr článků

Načítám