Hlavní obsah

Kreml dojednává s donbaskými separatisty výměnu zajatců s Kyjevem

Moskva/Kyjev

Ruský prezident Vladimir Putin ve středu telefonicky hovořil s představiteli separatistických východoukrajinských regionů, kteří v Doněcké a Luhanské oblasti řídí „lidové republiky”. Oznámila to agentura TASS. V rozhovoru s Alexandrem Zacharčenkem a Igorem Plotnickým debatoval o možné „rozsáhlé” výměně zajatců mezi separatisty a Kyjevem.

Foto: Reuters

Ruský prezident Vladimir Putin

Článek

Prezident se odvolal na iniciativu ukrajinského politika Viktora Medvedčuka, stoupence Kremlu a údajného Putinova osobního přítele. Ten dnes při schůzce s kremelským šéfem v Istře nedaleko Moskvy prohlásil, že Ukrajina by mohla propustit 306 válečných zajatců a proruští povstalci 74 vězněných Ukrajinců.

Iniciativu podle TASS podpořil i patriarcha ruské pravoslavné církve Kirill. Výměna by se podle Medvedčuka mohla uskutečnit do konce letošního roku.

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov agentuře TASS řekl, že Zacharčenko i Plotnickij návrh „vcelku” podpořili. Poukázali prý ale na to, že věc je třeba projednat s ukrajinskou stranou. Právě na absenci takové dohody dosavadní pokusy o výměnu zajatců ztroskotaly.

Kyjev tvrdí, že separatisté zadržují nikoli 74, ale 152 ukrajinských zajatců. Na dnešní návrh ukrajinská oficiální místa zatím nereagovala.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám