Hlavní obsah

U Luhansku zajali ruského vojáka až ze vzdálené Altaje, měl u sebe armádní doklady

Kyjev
Aktualizováno

Ukrajinská armáda zajala v Luhanské oblasti na východě země tři ruské občany, kteří byli údajně členy diverzní skupiny. Je mezi nimi i ruský voják, přestože Moskva stále popírá přímé zapojení do konfliktu mezi vládními silami a separatisty. Oznámila to ruská redakce BBC s odvoláním na ukrajinské ministerstvo obrany a velení 93. samostatné mechanizované brigády. Rusko to označilo za lež.

Foto: Alexander Ermochenko, Reuters

Příslušník luhanských separatistů na tanku

Článek

„Minulý týden získala Ukrajina více důkazů o ruském zapojení do bojů na východě země,“ řekl webu Kyivpost mluvčí ministerstva obrany Viljen Pidgorny.

Ukrajinské ozbrojené síly oznámily 24. června, že pronásledovaly skupinu šesti nepřátelských vojáků u silnice P-66 vedoucí z města Luhansku obsazeného separatisty. Střetli se s nimi u vesnice Želobok, kde v posledních dnech docházelo k tvrdým střetům. Při bojích 7. června tam padl jeden ukrajinský voják a osm jich bylo zraněno. [celá zpráva]

Ruský velitel se nevzdal a zemřel 

U Želoboku se 24. června střetli ukrajinští vojáci z 93. brigády s průzkumnou hlídkou ze 4. mechanizované brigády luhanských separatistů. Pod vedením ruského velitele se skupina pokusila u Želoboku zaútočit na ukrajinské pozice, ale neuspěla. „Se získanou taktickou výhodou nad nepřítelem jim naši vojáci navrhli, aby se vzdali, že jim garantují zachování života a bezpečnost. Velitel družstva a sniper se pokusili o odzbrojený odpor a byli v boji zblízka zabiti,” řekl velitel brigády Vladyslav Kločkov.

Skupina byla vybavena dvěma automaty AK-74, dvěma kulomety Kalašnikov, dvěma odstřelovačskými puškami SVD a granátometem RPG-26, uvedlo ukrajinské ministerstvo obrany.

Zabit byl velitel, jímž byl údajně ruský důstojník Alexandr Ščerbak z Kirova, který sloužil i jako instruktor. Vzdali se ženista, odstřelovač a dva kulometčíci.

Zadržený Rus je ze vzdálené Altaje

Mezi nimi byl 22letý Rus Viktor Agejev, který měl u sebe doklady, včetně vojenských, vydané ruskými úřady. „Jeden ruský občan je obyvatel Altajské oblasti, která se nachází více než 3000 kilometrů od východu Ukrajiny,“ upozornil Pigorny.

„Viktor k nám přijel bojovat z Ruska. Přijel vydělat si zabíjením našich chlapců na východě. Dostal proto kulomet. Moc střílet neuměl, což se našim chlapcům hodilo,” uvedla ukrajinská televizní reportérka Julija Kyrijenková.

Agejev z Altajského kraje na jihu Sibiře byl podle své matky a přátel povolán do ruské armády, kde sloužil ve spojařském pluku v Rostovské oblasti. Po skončení povinné služby letos v březnu podepsal s armádou kontrakt a byl převelen do města Batajsk u ukrajinských hranic, kde je posádkou 22. gardová brigáda speciálních sil ruské armádní rozvědky GRU.

Slušný přivýdělek

Jeden z Agejevových kamarádů z armády podle BBC uvedl, že Viktor slouží na Ukrajině, protože si tak může slušně vydělat. O osud syna si dělá starosti jeho matka Světlana: „Naposledy mi volal 30. května.” Nikdo z ruské armády se s ní prý nespojil ani poté, co syn padl do zajetí. „Sama jsem si nikde nepoznamenala číslo telefonu, a tak ani nevím, kam zavolat,” řekla. O tom, že válčí na Ukrajině, syn hovořil jen nepřímo a sama se raději nevyptávala.

Vojenské komisařství Altajského kraje odmítlo vyjádření s tím, že dotazy se mají poslat poštou: „S faxem nepracujeme, internetovou adresu nemáme.”

Ruské dementi

Zprávu BBC, kterou převzala i ruská média, pak popřelo ruské ministerstvo obrany jako lež, protože dotyčný Rus byl už loni propuštěn z armády do zálohy.

"Viktor Agejev nikdy nesloužil v ruských ozbrojených silách na základě kontraktu," tvrdí ruské ministerstvo obrany, podle kterého Agejev byl po povinné vojenské službě loni v květnu propuštěn z armády do zálohy.

Tvrzení, že v ruské armádě zůstal a podepsal příslušný kontrakt, jsou "výmyslem ukrajinských propagandistů", tvrdí ruští vojáci. O propuštění do zálohy se zmiňuje Agejevova vojenská knížka, v níž naopak chybí záznam o kontraktu, protože "to tam ukrajinské tajné služby z neznalosti opomněly dopsat".

BBC připomněla, že kontrakty s vojáky uzavírá ruská armáda na nejméně dva roky, v případě praporčíků a důstojníků na pět let.

Ruští vojáci na Donbasu

V minulosti Moskva po zajetí ruských vojáků na Ukrajině tvrdila, že tito Rusové nemají s ruskou armádou už nic společného a po boku separatistů bojují jako dobrovolníci. Nicméně ukrajinskou důstojnici Nadiju Savčenkovou, odsouzenou v Rusku za vraždu dvou ruských novinářů na východě Ukrajiny, vyměnila za dva příslušníky ruské vojenské rozvědky GRU, kteří se dostali do ukrajinského zajetí, kde byli odsouzeni jako „teroristé”.

Kreml se nedávno ohradil proti výroku francouzského prezidenta Emmanuela Macrona, který označil Rusko za agresora na Ukrajině, a proti vyjádření Bílého domu, podle kterého americké sankce budou platit, dokud se Rusko nestáhne z východní Ukrajiny. „Rusko na území Donbasu není, proto takové výroky považujeme za nevhodné a nesprávné,” řekl  mluvčí prezidenta Vladimira Putina Dmitrij Peskov. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám