Hlavní obsah

Na Maltě pochovali zavražděnou investigativní novinářku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Valletta

Na Maltě proběhlo v pátek poslední rozloučení se zavražděnou novinářkou Daphne Caruanovou Galiziovou. Na přání rodiny se ho nezúčastnili političtí představitelé země. Malta ale na pátek vyhlásila státní smutek. Na paměť investigativní žurnalistky, která pracovala mimo jiné na kauze Panama Papers, svěsila vlajky na půl žerdi u svého sídla i Evropská komise.

Foto: Alessandro Bianchi, Reuters

Malta v den pohřbu vyhlásila státní smutek

Článek

Úřad maltské prezidentky Marie-Louisy Coleirové Precaové potvrdil, že se prostřednictvím třetí strany dozvěděl, že rodina si ”nepřeje”, aby se obřadu hlava státu zúčastnila. „Rodina se nijak netajila s tím, že si nepřeje, aby se na pohřeb dostavili představitelé státu," uvedl také mluvčí premiéra Josepha Muscata. Na obřad tak dorazili pouze bývalí představitelé Malty, mezi nimi exprezident Eddie Fenech Adami či někdejší premiér Lawrence Gonzi.

„Stále nevíme, kdo Daphne zabil,” řekl při smuteční mši v naplněném kostele ve městě Mosta nedaleko novinářčina domova maltský arcibiskup Charles Scicluna. „Můžete se všemožně snažit skrýt před spravedlností lidskou, nikdy však neuniknete před spravedlností boží. Kajte se, než bude příliš pozdě,” prohlásil podle listu Times of Malta arcibiskup.

Foto: Alessandro Bianchi, Reuters

Na pohřeb přicestoval předseda Evropského parlamentu Antonio Tajani.

Blogerka a novinářka měla nepřátele na všech stranách. Třiapadesátiletá Galiziová na jaře několik osob blízkých premiérovi obvinila, že si otevřeli účty v Panamě, kam posílali nekale získané peníze. Premiér byl kvůli tomu nucen vyhlásit předčasné volby, které v červnu, kdy Malta předsedala Evropské unii, s přehledem vyhrál.

Nedávno také obvinila šéfa opozice z praní špinavých peněz, jež prý pocházely z londýnských nevěstinců. V poslední době sbírala informace o pašovaní ropy z libyjské rafinerie tamějšími milicemi.

Foto: Alessandro Bianchi, Reuters

Rakev s ostatky Caruanové Galiziové

Tato stopa se nyní považuje ze hlavní, protože po svržení Muammara Kaddáfího byl propuštěn z vězení jeden z hlavních pašeráků ropy, který je napojen na jednu z libyjských milicí i na organizovaný zločin v Itálii.

Tento týden navštívila Matu šéfka parlamentní komise proti mafii Rosy Bindyová, která vyzvala Maltu, aby bojovala s organizovaným zločinem a zlepšila finanční regulaci. Jen sázky po internetu tvoří třetinu maltského HDP, uvedla německá stanice Deutsche Welle. List The Daily Telegraph uvedl, že právě tito pašeráci používají proti svým protivníkům nastražené nálože v autech.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám