Hlavní obsah

Sesazený katalánský kabinet volá soud na čtvrtek k výslechu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Madrid/Barcelona

Španělský soud v úterý podle agentury Reuters předvolal k výslechu členy bývalé katalánské separatistické vlády včetně jejího šéfa Carlese Puigdemonta. Svědčit mají začít ve čtvrtek dopoledne. Španělská prokuratura sesazený katalánský kabinet a vedení rozpuštěného katalánského parlamentu v pondělí nařkla ze vzpoury, za kterou lze uložit až 30 let vězení.

Foto: , ČTK/AP

Odvolaný katalánský premiér Carles Puigdemont

Článek

Důvodem obvinění ze vzpoury jsou snahy regionálních politiků o nezávislost Katalánska, což odporuje španělské ústavě. Kabinet ale čelí obvinění i z dalších přečinů a výsledný trest tak může být vyšší. [celá zpráva]

Soud v úterý v prohlášení uvedl, že se obviněním Puigdemonta a dalších katalánských lídrů začal oficiálně zabývat.

Azyl nežádá, návrat ale neslíbil

Puigdemont je spolu s dalšími pěti členy svého někdejšího kabinetu nyní v Bruselu. [celá zpráva]

Katalánský expremiér v úterý v belgické metropoli prohlásil, že se spolu se svými ministry nadále považuje za legitimní vládu Katalánska. Do Belgie prý nepřijel žádat o azyl, jak spekulovala média, ale proto, aby přenesl katalánský problém do srdce Evropy. Neuvedl však, jak dlouho se hodlá v Bruselu zdržet.

K návratu do Španělska by prý sesazený katalánský premiér potřeboval „záruku” spravedlivého procesu ze strany Madridu. Najal si právníka, jenž v minulosti ve sporech o vydání do Španělska zastupoval členy baskické teroristické skupiny ETA.

Vyšetřující soudkyně Caren Lamelaová v úterý uvedla, že někdejší katalánské vedení má stanout před soudem ve čtvrtek v 9:00 SEČ. Výslech podle ní potrvá do pátku.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám