Hlavní obsah

Španělský prokurátor obvinil katalánské separatisty ze vzpoury

Madrid
Aktualizováno

Španělský prokurátor José Manuel Maza obvinil separatisty z katalánské vlády ze vzpoury, povstání, zpronevěry a dalších zločinů, protože vyvolali krizi, která vyvrcholila 27. října jednostranným vyhlášením katalánské nezávislosti, která je v rozporu se španělskou ústavou. Maza požaduje jejich stíhání.

Foto: Susana Vera, Reuters

Španělský generální prokurátor José Manuel Maza

Článek

Generální prokurátor obvinil Madridem odvolaného katalánského premiéra Carlese Puidgemonta, jeho zástupce, vicepremiéra Oriola Junquerase a zbytek členů vlády katalánské regionální vlády i členy parlamentu.

Dodal, že kvůli odvolání a ztrátě imunity nemusejí stanout před nejvyšším soudem, ale kvůli povaze svých činů mohou být postaveni před španělský národní soud.

Případem předsedkyně parlamentu Carmen Forcadellové a zbytku členů parlamentu se bude muset zabývat nejvyšší soud, protože jsou stále ve funkci a mají imunitu, uvedl katalánský list La Vanguardia.

O dalším postupu rozhodne soudkyně národního soudu Carmen Lamelová, která rozhodla o uvalení vazby na dva separatistické předáky Jordiho Sáncheze a Jordiho Cuixarta a o stíhání odvolaného velitele katalánské policie Josepa Lluise Trapera kvůli tomu, že nezasáhl silou proti neodvolanému katalánskému referendu.

Maza nepožadoval ale žádné předběžné opatření v podobě zadržení a vazby, i když za vzpouru hrozí až třicet let vězení, za neozbrojenou pak 25 let. Vazbu ale může nařídit příslušný soud, pokud se politici před něj nedostaví k výslechu.

Reklama

Výběr článků

Načítám