Hlavní obsah

U Špicberků se zřítil ruský vrtulník s osmi lidmi na palubě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Oslo

Ruský vrtulník s osmi lidmi na palubě se ve čtvrtek zřítil u severského souostroví Špicberky, oznámili norští záchranáři. Podle ruských médií šlo o stroj Mi-8, na jehož palubě byli tři členové posádky a pět cestujících. Záchranářské práce komplikuje špatné počasí.

Foto: Profimedia.cz

Vrtulník Mi-8. Ilustrační foto

Článek

Helikoptéra, která patřila ruské letecké společnosti Konvers Avia, převážela cestující z osady Piramida (Pyramiden) do osady Barencburg (Barentsburg) na hlavním ostrově Svalbard. Rusové tvoří asi dvě pětiny nevelké populace špicberských ostrovů, v Piramidě i Barencburgu žijí téměř výlučně ruští občané.

O osudu posádky ani cestujících není zatím nic známo. Vrtulník podle některých informací převážel horníky ruské firmy Arktikugol, podle jiných ruské polární badatele. Těžbu Rusko na ostrovech už v roce 1998 ukončilo.

Ruským občanům umožňuje volný přístup na ostrovy dohoda z roku 1920. Rusko má právo souostroví hospodářsky využívat, stejně jako další padesátka signatářských států. Špicberky, které jsou nejsevernější částí Norského království, smějí Rusové navštěvovat bez víz.

Reklama

Výběr článků

Načítám