Hlavní obsah

Katalánsko ještě formálně nezávislost nevyhlásilo, Madrid mu i tak omezí autonomii

Barcelona
Aktualizováno

Těsně před vypršením ultimáta, do kterého mělo Katalánsko odpovědět, zda vyhlásilo nezávislost, vyzval ve čtvrtek premiér Carles Puigdemont Madrid k dialogu. Pokud se jednání neuskuteční, pohrozil, že katalánský parlament vyhlásí nezávislost. Formálně tedy Katalánsko nezávislost ještě nevyhlásilo, přesto se španělská vláda rozhodla začít Katalánsko zbavovat autonomie.

Foto: Ivan Alvarado, Reuters

Katalánský předseda vlády Carles Puigdemont

Článek

„Jestliže bude pokračovat represe a nedojde k dialogu, může parlament pokračovat ve svých krocích, (...) hlasovat o vyhlášení formální deklarace o nezávislosti, což neudělal 10. října,“ řekl katalánský premiér Puigdemont podle listu La Vanguardia.

Španělsko na jeho slova zareagovalo tím, že v sobotu na mimořádném zasedání vláda spustí článek 155 ústavy, který umožní zbavit Katalánsko autonomie, oznámila kancelář premiéra Rajoye. Článek 155 dosud nikdy nebyl aplikován a nespecifikuje, jak má takový krok vypadat.

Podle čtvrtečních zpráv španělských médií ale bude případné omezení autonomie schváleno nejdříve koncem příštího týdne, vyslovit se pro ni musí absolutní většinou Senát. Ten bude projednávat návrh španělské vlády na omezení autonomie, kterou zřejmě Madrid převezme jen v některých sektorech; nejspíš prý převezme kontrolu nad katalánským rozpočtem a bezpečnostními složkami, uvedla ČTK.

Jednání o samostatnosti Katalánska Madrid odmítá, protože vyhlášení nezávislosti odporuje ústavě.

Španělský premiér Marian Rajoy ve středu v parlamentu vyzval katalánského premiéra Carlese Puigdemonta, aby jednal citlivě, a dodal: „Není těžké odpovědět na otázku, zda vyhlásilo Katalánsko nezávislost.“

Interpretce zasedání katalánského parlamentu z 10. října trvá už více než týden a Barcelona se neměla k odpovědi, jak se věci mají.

Madridská vláda hrozila, že pokud byla nezávislost vyhlášena, zruší oblasti autonomii. „Pokud ano, vláda je zavázána jednat jedním způsobem. Pokud ne, může (premiér Puigdemont) hovořit tady (v madridském parlamentu),“ řekl Rajoy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám