Hlavní obsah

Juncker „nejdůraznějším možným způsobem” odsoudil vraždu novinářky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brusel
Aktualizováno

Evropská komise v čele se svým předsedou Jeanem-Claudem Junckerem důrazně odsoudila pondělní vraždu maltské investigativní novinářky Daphne Caruanové Galiziové. Žurnalistku, která psala mimo jiné o kauze Panama Papers, zabila bomba nastražená v autě.

Foto: Darrin Zammit Lupi, Reuters

Maltská novinářka Daphne Caruana Galiziová na archivním snímku.

Článek

„Evropská komise tím nejdůraznějším možným způsobem vraždu odsoudila,“ informoval podle serveru EU Observer mluvčí Evropské komise.

„Jsme zděšeni, že dobře známá a respektovaná maltská novinářka Daphne Caruanová Galiziová přišla o život při evidentně plánovaném útoku,“ dodal.

Výbušnina explodovala, když třiapadesátiletá žurnalistka a bloggerka opouštěla ve svém vozidle své bydliště v obci Bidnija. Galiziová si nedávno stěžovala na to, že jí bylo vyhrožováno smrtí. [celá zpráva]

Syn zavražděné maltské novinářky v úterý nepřímo obvinil ze spoluúčasti na zločinu vládu, když na Facebooku poukazoval na to, že jeho matka „hájila právní řád proti těm, kteří se jej snažili porušit” a že maltský premiér a jeho okolí vládu, policii i soudy obsadili „podvodníky”.

Maltský premiér Joseph Muscat uvedl, že pro čin neexistuje ospravedlnění. „Všichni vědí, že Caruanová Galiziová byla moje ostrá kritička, jak po politické, tak osobní stránce, a stejně kritizovala i ostatní,” citovalo premiéra Muscata zpravodajství BBC. Ten zdůraznil, že pro čin nemůže v žádném případě existovat ospravedlnění. „Nepolevím, dokud nebude dosaženo spravedlnosti,” dodal.

U vyšetřování budou asistovat i Nizozemci a americká FBI.

Foto: Rene Rossignaud, ČTK/AP

Vůz zničený bombou, ve kterém zahynula maltská novinářka Daphne Caruanová Galiziová.

Galiziová byla aktivní hlavně na webu, kde ji podle deníku The Guradian občas četlo více čtenářů než všechny maltské noviny dohromady. Web Politico ji nedávno přirovnal k „ženě-WikiLeaks”, protože její investigativní texty často odhalovaly prostředí politiky a podsvětí na Maltě.

V posledních dvou letech se Galiziová zaměřovala zejména na odhalování skutečností, které vyplynuly z takzvané kauzy Panama Papers. Ta v loňském roce ukázala, kteří světoví politici či podnikatelé ukrývali své příjmy v daňových rájích. Mezinárodní konsorcium investigativních novinářů tehdy zveřejnilo přes 11 miliónů dokumentů, které unikly z tehdy čtvrté největší právní offshoreové kanceláře Mossack Fonseca.

Reklama

Výběr článků

Načítám