Hlavní obsah

Francie chce pokutovat muže obtěžující ženy na ulici. Platit se má rovnou na místě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Paříž

Francouzská vláda se chystá zavést postih mužů, kteří nevybíravým způsobem obtěžují ženy na ulici. Mají dostávat pokuty, které nemají být ani příliš vysoké, aby je pachatel mohl policistům, kteří ho přistihnou, zaplatit rovnou na místě. Sdělila to v pondělí státní tajemnice pro rovnost mezi pohlavími Marlène Schiappaová.

Foto: Profimedia.cz

Státní tajemnice pro rovnost mezi pohlavími Marlène Schiappaová

Článek

Schiappaová chce tímto způsobem skoncovat s běžným jevem větších francouzských měst, kde někteří muži na ženy pokřikují, vlezlým způsobem se pokoušejí o seznámení a snižují se k nadávkám, když jsou odmítnuti.

„V současné době nelze podat žalobu pro pouliční obtěžování, když se někdo dostane do vašeho životně důležitého prostoru, mluví s vámi deset nebo 20 centimetrů od vašeho obličeje, následuje vás tři, čtyři, pět nebo šest ulic nebo žádá o vaše telefonní číslo asi 17krát,” řekla Schiappaová v rozhlasové stanici RTL.

Návrh, který projde ještě připomínkováním ze strany odborné i širší veřejnosti, následuje po průzkumu situace v zemi a rostoucích stížnostech žen, jež si již nechtějí nepříjemné zážitky z ulice nechávat jen pro sebe.

Součástí zákona má být i větší ochrana nezletilých před sexuálním zneužíváním. Francie například nemá stanovenou věkovou hranici, pod kterou se pohlavní styk hodnotí jako znásilnění, i když daná osoba s ním souhlasí. Uvažuje se o hranici 13 až 15 let.

Prodloužit se má také lhůta, dokdy může zejména oběť znásilnění z dob dětství podat žalobu na pachatele, než dojde k promlčení činu. Ze současných 20 let od nástupu dospělosti se má protáhnout na 30 let.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám